tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.5.2014 08:48:34

Keban’da yeniden tarım

Elazığ’ın Keban Baraj Gölü’ne kıyısı bulunan köylerinde yaşayan köylüler, suların çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan 170 kilometrekarelik alanda tarım yapmaya başladı. 40 yıl önce sularla kaplandığı için balıkçılık yapılmaya başlanan alanlarda yeniden tarıma dönen köylüler önce buğday ve arpa ekti, bugünlerde de fasulye, nohut ve karpuz ekimi yapıyor. Elazığ’ın Yarımca Köyü’ndeki balıkçılar, kuraklık nedeniyle suları çekilen Keban Baraj gölündeki su seviyesinin düşmesiyle balıkçılığı bıraktı. Balıkçılığı bırakanlardan Saim Sarıkaya, “Nohut ekiyoruz. Havalar kurak gittiği için su seviyesi düştü. 6-7 yılda bir böyle kuraklık yaşanıyor” diye konuştu. Balıkçılıkla geçimini sağlayan Hayrettin Canpolat ise, bir zamanlar suyla kaplı olan alana şimdi karpuz ektiğini ifade etti ve “Asıl mesleğim balıkçılıktı, baraj gölüne su gelmeyince nohut ve karpuz ekmeye başladık. Yetkililer zamanında suyun gelmeyeceğini söyleselerdi gecikmezdik. Alışık olmadığım için üreticilik bana zor geliyor ve çok yorucu” dedi. Suların çekilmesinden sonra tarımla birlikte hayvancılık da yapılmaya başladı. Hayvancılık yapmaya başladığını ifade eden Mehmet Emin Demirkapı, “Sular çekilince bu alanda, hayvanlarımı otlatmaya başladım. Baraj gölünde su olmadığı için onlara burada su veremiyorum. Bölgedeki bizlerin durumu bu yıl hiç iyi değil. Baraj gölü havzasındaki arazilerin tümüne ekim yapıldı. Artık nasıl yapacağız, biz de bilmiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.