tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.4.2014 07:11:26

Süneyle mücadelede parazitoit kullanımı

Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilkbahar aylarında hububat ekili tarlalara inerek tahıllara zarar veren süne zararlısına karşı mücadeleye hazırlanıyor. Havaların sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle geçen yıllara oranla bu yıl süne sayısının arttığını söyleyen Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, bu artışın önüne geçmek için Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işbirliği yaptıklarını bildirdi. Kasım ayında sünelerin açık alanlardan ve ovalardan dağlara çekildiğini vurgulayan Kırbaş, kışı ormanlarda ağaç ve çalı diplerinde geçirdiklerini söyledi. Nisan ayında havaların ısınmasıyla en yakın araziye inerek buğday ve arpaların özüne zarar verdiğini belirtti. Bitki Koruma Şube Müdür Jale Ödemiş, sünenin salgıladığı enzimlerle buğdayda kalite ve protein bağlarını bozduğunu belirtti. Süneyle mücadele parazitoit kullanılabileceğine değinen Ödemiş, parazitoitlerin yaşamını tek bir konukçu üzerinde tamamlayan ve konukçunun ölümüne neden olan organizmalar olduğunu belirtti. Ödemiş, parazitoitlerin ürüne zarar vermediğini, sadece süne yumurtalarını etkilediğini ifade etti. Üreticilerin süne konusunda kimyasal mücadeleye yanaşmadığını belirten Ödemiş, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüyle anlaştıklarını dile getirdi. Süne zararlısının kışlamış ergenleri toplanmaya başlandı. Toplanan kışlamış ergenler Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gönderilecek. Orada, kışlamış ergen sünelerin yumurtalarının içine parazitoitlerin yumurtaları bırakılacak. Parazitoitler süne zararının en yüksek olduğu bölgelere salınarak bu zararın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.