tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.4.2014 09:25:25

Muzda Türkiye için tehlike yok

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü, geçtiğimiz günlerde muzla ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, muzlara bulaşan ölümcül mantar hastalığının hızla yayıldığı söylendi. Hastalığın ilaçlamaya dayanıklı olduğu için ilaç kullanılarak engellemediğinin altı çizildi. Dünya genelinde 400 milyon kişinin ana meşin maddelerinden biri olan muza bulaşan bu hastalık, TR+ Panama isimli bir mantardan kaynaklanıyor. Son haftalarda hastalığın üretime büyük zarar verdiğini söyleyen yetkililer, mikrobun Güney Doğu Asya’dan Mozambik ve Ürdün’e sıçradığını belirtti. Eğer hastalık, muz ihracatının yüzde 95’ini karşılayan Latin Amerika’ya da sıçrarsa, dünyada muz kıtlığı yaşanabilecek. Türkiye’de ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı açıklama yaparak, henüz böyle bir tehlikenin olmadığını belirtti. Yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemizde bu hastalık etmeninin varlığı bilinmemektedir. Hastalıkla ilgili olarak ülkemizde şu ana kadar herhangi bir şüpheli durum veya tespit yapılmamıştır. Hastalığın ülkemize gelmemesi için Bakanlığımız tarafından gerekli tedbirler alınmış olup, bulaşmayı engellemek için muz fidesi ile topraklı bitki ithalatı da yapılmamaktadır. Yine de tedbirler kapsamında söz konusu hastalık hakkında üreticiler, Bakanlığımız tarafından bilgilendirilecektir” ifadeleri yer aldı.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.