tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.4.2014 07:12:48

Tarım ürünlerinin parmak izi çıkarıldı

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) araştırma yapan bilim insanları, ekonomik değeri olan bazı tarım ürünlerinin DNA parmak izlerini çıkardı. Yapılan araştırma tohum ıslah çalışmalarında ekonomik ve stratejik öneme sahip. Bu çalışma sayesinde, genetik çeşitliliğin belirlenmesi ve tohum ıslah çalışmalarında yüksek oranda başarı sağlanması hedefleniyor. İYTÜ Moleküler Biyoloji Genetik Bölümü’nden Prof. Dr. Sami Doğanlar’ın önderliğinde yapılan çalışmayla, bir bitkide bulunan iyi ve kötü özellikler belirlenebilecek ve ıslah programlarında kullanılabilecek. Doğanlar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tarım sektörünün geleceği açısından büyük önem taşıyan bu çalışma çerçevesinde, ekonomik değeri olan susam, haşhaş, fındık, üzüm, patlıcan, ıspanak, zeytin, bakla gibi birçok bitkinin genetik kaynaklarının moleküler profillerini çıkardıklarını söyledi. Doğanlar’a göre, Türkiye’nin sahip olduğu genetik çeşitlilik, dünyada tarım üretiminin iyileştirilmesi açısından son derece önemli bir kaynak. Türkiye’nin sürdürülebilir tarım yapabilmek ve tohumculuk gıda sektöründe rekabetçi olabilmek için bitki genetik kaynaklarına sahip çıkmak zorunda olduğunu vurgulayan Doğanlar, “Oluşturduğumuz kimlik kartları sayesinde bitkiler, gen düzeyinde analiz ediliyor. Analizler sonucunda insanlığa faydası olan tarımsal özellikleri belirleniyor; kuraklığa ve hastalığa dayanıklılık gibi. Bu analizler sayesinde elde edilen bilgiler, ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere araştırmacıların kullanımına sunuluyor” dedi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.