tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.3.2014 08:52:19

Sera artıkları yakıta dönüştürüldü

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü’nün yürüttüğü çalışmalar sonucu geliştirilen briketleme makinesiyle, bitki artıkları katı yakıt formuna dönüştürülerek “odun briket” yakıtı elde edildi. Üniversitenin öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Sefai Bilgin yaptığı açıklamada, seracılık açısından Türkiye’nin dünyada önemli bir yeri olduğunu ve ülke genelinde 615 bin dekar alanda örtü altı arımın yapıldığını söyledi. Üretim yapılan sera alanlarından her yıl yaş olarak 1 milyon 700 bin ton, kuru olarak ise 253 bin ton bitki artığı çıktığını bildiren Bilgin, bitkisel artıkların çok büyük bir kısmının herhangi bir şekilde değerlendirilmeyerek atıldığını belirtti. Bilgin, sera bitki artıklarının organik yenilenebilir enerji kaynaklarından biyokütle enerjisinin kaynağını oluşturduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Sera bitki artıkları odun ile eşdeğer bir enerji ve düşük kül içeriklerine sahip. Bu nedenle bitki artıklarının hem enerji kaynağı olarak ekonomiye kazandırılması hem de atılmaları sonucu oluşan kirliliğin önlenmesi amacıyla çalışma başlattık. Tarım Makinaları Bölümü tarafından dünyada ilk kez sera bitki artıklarının enerji kaynağı olarak değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. Geliştirdiğimiz briketleme makinesiyle bitki artıkları, katı yakıt formuna dönüştürüldü ve odun briket yakıtı edildi.” Sera üreticilerin bitki artıklarını odun briketi formunda kendi serasını ısıtmada kullanabileceğini söyleyen Bilgin, dondan koruma amaçlı ısıtma yapan bir üreticinin serasından çıkan bitki artıkları ile bir yıl boyunca odun ihtiyacının tamamını karşılayabileceğini vurguladı. Odun briketinin yakılması sonucu küresel ısınmaya neden olan karbondioksit emisyonu ve asit yağmurlarına neden olan kükürt dioksit emisyonunun meydana gelmediğini ifade eden Bilgin, “Dolayısıyla odun briketi kullanılması ile çevre kirliliği önlenecek ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak” dedi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.