tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.3.2014 08:46:27

Don riskine karşı sigorta şart

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ve Şubat aylarında mevsim normallerinde daha yüksek olan sıcaklıkların, meyve ağaçlarının erken çiçeklenmesine yol açtığını söyledi ve bu durumun olası bir ilkbahar donu açısından risk oluşturduğunu ifade etti. Bitki verimi için önemli konulardan birinin optimum sıcaklık olduğunu belirten Bayraktar konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Çok yıllık bahçe bitkilerinin, ilkbaharda normal bir gelişme gösterebilmeleri için belirli bir derecenin altında, türlere göre değişen bir süre soğuklamaya ihtiyacı bulunuyor. Örneğin kayısı, şeftali, kiraz, erik, badem gibi sert çekirdekli meyve türlerinde soğuklama ihtiyacı karşılanmadığında, tomurcuk silkmeleri dediğimiz tomurcukların gelişemeyip düşmesi yaşanırken; elma, armut, ayva gibi yumuşak çekirdekli meyve türlerinde düzensiz çiçeklenme sonucu çiçeklenme dönemi uzayarak döllenme noksanlığından kaynaklanan verim azalmaları oluşuyor.” Mart ve Nisan aylarında yaşanacak hava koşullarının meyveler için hayati önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Mart ayı için Kars, Ağrı ve Erzurum arasında kalan bölgeler dışında kuvvetli don riski beklenmediğini belirtti. Bayraktar ayrıca, meyve ağaçlarının don riskine karşı Tarım Sigortaları kapsamında olduğunu söyleyerek, üreticileri her yıl gerçekleşebilecek olası zararlarının karşılanması bakımından tüm ürünlerde son poliçe tarihlerinin takip etmeleri ve mutlaka sigorta yaptırmaları konusunda uyardı.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.