tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.1.2014 10:26:28

Bilim su için seferber

Bütünleşik Su Kaynakları Yönetimi için Yerel Çerçeve Planı Tasarımı Projesi'nde, Çukurova Bölgesi pilot bölge olarak seçildi.2016’da tamamlanacak projeyle, Çukurova Bölgesi’nde su ve arazi kaynakları kullanımı konusunda bütünleşik bir yönetim modeli oluşturulması hedefleniyor. Çalışma; Çukurova Üniversitesi, İnsanlık ve Doğa Araştırma Enstitüsü, Kyoto, Japon Kobe Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Adıyaman Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Su kaynaklarının karşılaştığı tehditler ve kuraklık bilim insanlarını harekete geçirdi. Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Prof. Dr. Mahmut Çetin, Prof. Dr. Hayriye İbrikçi ve Yrd. Doç. Dr. Ufuk Gültekin’in de aralarında bulunduğu bilim insanları tarafından yürütülen projenin koordinatörü ise Japonya İnsanlık ve Doğa Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Dr. Jumpei Kubotave ve Japonya Kobe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Takanori Nagano. Proje, Çukurova Bölgesi’nde su ve arazi kaynakları kullanımı konusunda bütünleşik bir yönetim modeli oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda, su ve toprak kaynakları ile ilgili arazi çalışmaları, coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama uygulamaları, sosyoekonomik yapı analizleri, bölgedeki paydaş kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle yapılıyor. 2011 yılında başlanan projede, ilk olarak, Aşağı Seyhan Ovası’ndaki Akarsu Sulama Birliği (ASO) sahasında belirlenen pilot alanda, su, nitrat ve tuz bütçesinin tahmini ve izlenmesi gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında, yukarı havzada hidrolojik bileşenlerin CBS ortamında modellenmesi, ASO’da arazi kullanım paterninin uzaktan algılama ile izlenmesi ve sosyo-ekonomik yapı analiziyle ilgili anket çalışması yapıldı. Projenin tamamlanmasıyla, Çukurova Bölgesi’nde su ve arazi kaynakları kullanımı konusunda bütünleşik bir yönetim modeli oluşturulmuş olacak.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.