22.1.2014 10:26:28
Bütünleşik Su Kaynakları Yönetimi için Yerel Çerçeve Planı Tasarımı Projesi'nde, Çukurova Bölgesi pilot bölge olarak seçildi.2016’da tamamlanacak projeyle, Çukurova Bölgesi’nde su ve arazi kaynakları kullanımı konusunda bütünleşik bir yönetim modeli oluşturulması hedefleniyor. Çalışma; Çukurova Üniversitesi, İnsanlık ve Doğa Araştırma Enstitüsü, Kyoto, Japon Kobe Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Adıyaman Üniversitesi tarafından yürütülüyor.
Su kaynaklarının karşılaştığı tehditler ve kuraklık bilim insanlarını harekete geçirdi. Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Prof. Dr. Mahmut Çetin, Prof. Dr. Hayriye İbrikçi ve Yrd. Doç. Dr. Ufuk Gültekin’in de aralarında bulunduğu bilim insanları tarafından yürütülen projenin koordinatörü ise Japonya İnsanlık ve Doğa Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Dr. Jumpei Kubotave ve Japonya Kobe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Takanori Nagano.
Proje, Çukurova Bölgesi’nde su ve arazi kaynakları kullanımı konusunda bütünleşik bir yönetim modeli oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda, su ve toprak kaynakları ile ilgili arazi çalışmaları, coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama uygulamaları, sosyoekonomik yapı analizleri, bölgedeki paydaş kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle yapılıyor.
2011 yılında başlanan projede, ilk olarak, Aşağı Seyhan Ovası’ndaki Akarsu Sulama Birliği (ASO) sahasında belirlenen pilot alanda, su, nitrat ve tuz bütçesinin tahmini ve izlenmesi gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında, yukarı havzada hidrolojik bileşenlerin CBS ortamında modellenmesi, ASO’da arazi kullanım paterninin uzaktan algılama ile izlenmesi ve sosyo-ekonomik yapı analiziyle ilgili anket çalışması yapıldı. Projenin tamamlanmasıyla, Çukurova Bölgesi’nde su ve arazi kaynakları kullanımı konusunda bütünleşik bir yönetim modeli oluşturulmuş olacak.
|