tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.1.2014 11:55:49

Hasat öncesi pestisit takibi

Meyve ve sebzelerde hasat öncesi numuneler alınarak zirai mücadele ilaçlarına karşı sıkı takip başlatıldı. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen bazı meyve ve sebzelerde hasat öncesi pestisit kalıntısını sıkı takip altına alarak ürünlerin tüketiciye ulaşmadan hatanın kaynağında tespiti amaçladıklarını dile getirdi. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'nun 15,18,20,23,31,41,42. maddelerine dayanılarak yürürlüğe konulan "Pestisit Analizi Amacıyla Hasat Öncesi Numune Alma Talimatı" gereği, numuneler alındı. İlgili talimatla, zirai mücadele ilaçları kullanımında limit aşımı, ruhsatsız ilaç kullanımına karşı üreticinin denetlenmesi ve uygulama kayıtlarının kontrolü ile ürün tüketiciye ulaşmadan hatanın kaynağında tespiti amaçlanıyor. Ürünün yetiştirilmesi aşamasında hangi kimyasalların kullanıldığı belirlemek için üretici kayıt defterinin doldurulmasının gerekli olduğunu savunan Köksal, “Aydın’da 2013 yılında 10 bin 291 adet üretici kayıt defteri dağıttık. Dağıtılan her üretici kayıt defteri; ürünün pazarlanmasında, yetiştiricilik devresinde uygun kimyasalların kullanıldığının göstergesi olacak. Hasat öncesi alınacak numuneler için üreticilerle Üretici Kayıt Defteri kullanımı konularında denetimler yaptık. Yapılan denetim ve kontrollerde domates, çilek, erik, biber, şeftali, hıyar, patlıcan, kabak, incir, üzüm, nar, marul, ıspanak, maydanoz, roka, nane, portakal, limon, mandalina ve enginar olmak üzere 20 farklı üründe hasat öncesi ve hasat esnasında alınan numuneler pestisit ve incirde ethephon analizine tabi tutuldu” diye konuştu.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.