tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.1.2014 07:31:54

Un ticareti yükselişte

Uluslararası Hububat Konseyi'ne (IGC) göre, Temmuz 2013 Haziran 2014 döneminde dünya un ticaretinin 12 milyon 880 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Aynı dönemde, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik un ihracatının ortalamaların üzerinde devam edeceği öngörülüyor. Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, buğday eşdeğeri cinsinden 12 milyon 380 bin ton olarak gerçekleşen dünya un ticaretinin 500 bin ton artacağını tahmin ediyor. Ticaretteki artışın, Kazakistan'ın buğday üretimindeki eski düzeylerine dönüşünden kaynaklandığını dile getiren Boyacıoğlu, "Raporda, buğday üretimindeki iyileşmeyi takiben, Kazakistan'ın geçen sezon 2 milyon 356 bin ton olan un ihracatının yaklaşık 3 milyon milyon tona yükseleceği öngörülüyor" diyor. IGC tahminlerine göre, Türkiye un ticaretinin ise geçen sezondan bu yana değişmeden 2,6 milyon ton olarak gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu vurgulayan Boyacıoğlu, şöyle devam ediyor: "Geleneksel olarak önemli bir buğday unu ithalatçısı olan Endonezya'nın satın almaları, 2013-2014 sezonunda yüzde 15 oranında azalsa da Suriye'deki gelişmeler Türkiye'nin un ticaretini dengeleyecek. Suriye'nin buğday üretimindeki azalma ve çoğu değirmenin artık çalışmadığına ilişkin raporları takiben Türkiye'nin bu ülkeye, geçmiş yıllardaki ortalamasının üzerinde ürün göndereceği belirtiliyor." Önde gelen diğer ihracatçılar AB ve Arjantin'in 2013-2014'te sırasıyla 1,1 ve 1 milyon ton un ticareti olacağına yönelik tahminlerin bulunduğunu belirten Boyacıoğlu, IGC'nin, Özbekistan'ın 2013-2014 sezonunda bir kez daha 1,36 milyon tonla dünyanın önde gelen un ithalatçısı olacağını açıkladığını söylüyor. Boyacıoğlu, Özbekistan'ın un ithalatının geçen sezona göre 1,36 milyon tondan 1.5 milyon tona çıkacağını kaydediyor. Afganistan'ın un ticaretinin 2013-14 sezonunda 1,3 milyon ton düzeyinde öngörüldüğünü ifade ederken; Irak ve Brezilya'nın un ithalatlarının ise sırasıyla 1,25 milyon ton ve 950 bin ton düzeyinde beklendiğini dile getiriyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.