tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.12.2013 08:16:23

Patates nişastası Konya'dan

Konya Şeker, Seydibey Entegre Tesisleri’nde  bugüne kadar ülkemizin ithalatla yurt dışından temin ettiği patates nişastası da üretmeye başladı. Türkiye her yıl yaklaşık 30.000 ton patates nişastası ithalatı yapıyor ve bu ithalat karşılığı yaklaşık 45 milyon dolar döviz sarf ediyor. Konya Şeker’in yerli patates üretimine başlamasıyla bir üründe daha ithalat devri kapanıyor. Konya Şeker’in 2009 yılında üretime başlayan Seydibey Entegre Tesisi büyümeye devam ediyor. İlk olarak dondurulmuş parmak patates üretimine başlayan tesis, donuk patates pazarında %25 pazar payına ulaşarak elde ettiği üretim kapasitesini iki katına çıkaran kapasite artırımı yatımını gerçekleştirmişti. Kapasite artışı yatırımı ile birlikte brokoli, ıspanak, bezelye, bürüksel lahanası gibi sebzeleri değerlendirmek üzere donuk sebze üretimine yönelik üretim bantları yatırımını da Seydibey Entegre Tesisleri’nde tamamlayan Konya Şeker, üretime yönelik bu iki yatırımın yanı sıra enerji maliyetlerini düşürdü. Rekabetçi yapısını güçlendirmek amacıyla patates kabukları ile bitkisel atıklardan biyogaz üreten tesis yatırımını tamamladı. Alımını gerçekleştirdiği patateslerin depolanmasında enerji maliyetlerini sıfırlamak için onar bin tonluk iki doğal depoyu devreye sokmuştu. Bu yatırımlarla hem üretimini, hem istihdamını hem de hammadde alımını katlayarak arttıran Seydibey Entegre Tesisleri’nde şimdi de Türkiye’nin ilk ve tek Patates Nişastası Fabrikası tamamlanarak üretime başladı. Patates Nişastası Fabrikasının üretime başlamasıyla Konya Şeker’in bir kara deliği daha kapattıklarını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şunları söyledi “İmkanlarımız çerçevesinde de dışarıya akan dövizin yönünü ülke üreticisine çevirmek için yatırım yapıyoruz. Türkiye’nin patates üretmekte bir problemi yok. Satabileceği yer olursa üretici patates üretmeye de talip. Buna rağmen Türkiye her sene 30 bin ton patates nişastası ithal ediyor ve bunun karşılığında 45 milyon dolar döviz sarf ediyordu. Biz bir üretici kuruluşu olarak bu duruma sessiz kalamazdık. O paranın yönünün Konya’ya, ülke üreticisine dönmesi gerekiyordu. İnşallah bu tesis bu istikamet değişimini sağlayacak."    

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.