tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.12.2013 11:59:10

Siyah pirinç Türkiye'de

Siyah pirinç, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün çalışmalarıyla Türkiye tarımına uygun hale getirilerek tescile sunuldu. Bu pirinç çeşidi yüksek oranda içerdiği antioksidan ve düşük şeker oranıyla Doğu Asya mutfaklarında önemli bir yer tutuyor. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Şube Şefi Halil Sürek, siyah pirincin, son birkaç yılda Türkiye'de popüler hale geldiğini belirtiyor. Öte yandan Sürek, bu çeşidin Asya ülkelerinde yüzyıllar öncesine dayanan bir geçmişi olduğunu ifade ediyor. Bir dönem Çin'in belirli bölgelerinde yetiştirilmesi nedeniyle "yasaklı pirinç" olarak da bilinen ürün, daha sonra her kesim tarafından tüketilmeye başlanıyor. Son zamanlarda ise diyet besini olarak ve değişik tüketim alışkanlıklarına sahip kişilerce tercih ediliyor. Beyaz pirince göre vitamin ve mineral bakımından zengin olması, çinko, demir ve selüloz oranının fazla olması nedeniyle tüketim listesine eklenmeye başlayan bir ürün siyah pirinç. Sürek, dünyadaki gelişmeleri takip ederek Filipinler'den getirdikleri birkaç çeşit siyah pirinçle çalışmalara başladıklarını anlatıyor. Bu çeşitlerden birini 2012 yılı sonunda tescile aday gösterildiğini ve herhangi bir aksilik olmazsa 2014 yılı sonunda tescilin gerçekleşeceğinin haberini veriyor. Bir kaç senedir de bu çeşit kısıtlı olarak üretilip tanıtılıyor. Sürek, ürettikleri çeşit adayının pazarda yavaş yavaş yer almaya başladığını söylüyor. Çeşit adayı tescillenirse ülkede geliştirilen ilk siyah pirinç çeşidi olacağı ifade ediliyor. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek de Türkiye'de siyah pirincin geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu, enstitüde yürüttükleri çeltik ıslah çalışmaları kapsamında siyah pirinç denemesi de yaptıklarını kaydediyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.