tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.12.2013 09:28:12

Çalıştaydan tohumculuğa bakış

Küresel Pencereden Türkiye Tohumculuğuna Bakış temalı 2. Uluslararası Tohumculuk Çalıştay’ı Antalya’da başladı.Yurt içinden ve yurt dışından 500 civarında davetlinin katıldığı çalıştayda; Türkiye tohumculuğunun gelişimi ve küresel anlamda dışa açılımı konuları değerlendirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından ortaklaşa düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, TSÜAB üyesi şirketler tarafından yılda yaklaşık 650 bin ton sertifikalı tohumluk üretildiği bilgisini verdi. Gerçer şöyle devam etti: “Türkiye’nin toplam tohumluk ticaret hacmi 1 milyar dolara yaklaşmakta. 190 milyon dolarlık ithalat ve 130 milyon dolarlık ihracat ile toplam dış ticaret hacmi 300 milyon doları aştı. Türkiye tohumculuk sektörü bugün 70 ülkeye tohumluk ihraç etmektedir. Son yıllarda ihracatımız artmakta ve ithalat ile ihracat makası devralıyor. 2013’ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre tohumluk ihracatı yüzde 22 arttı.” Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş ise sektördeki gelişmeyi “Ülkemiz özel sektörün ektin olduğu 573 firmayla, 2012 yılında piyasa değeri 750 milyon dolarlık ciro ile dünyanın 11. büyük tohumculuk sektörü haline geldi” diyerek ifade etti. Öte yandan üzerinde durulan bir nokta; Türkiye tohumculuğunun 2012 yılı verilerine göre 63 ülkeye 121 milyon dolarlık tohum ihracatı yapabilen ve uluslar arası rekabette var olan sektör haline gelmesi oldu. Türkiye'nin, dünya geneleindeki 12 bin bitki çeşidinin 4 bininin gen kaynağı olduğu belirtilirken; tarım alanlarının miras yoluyla bölünmesi en önemli sorunlardan biri olarak gösterildi.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.