tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.11.2013 08:24:15

Tatlı patates tuttu!

Tokat'ın Niksar ilçesinde yetiştirilmeye başlanan tropikal tatlı patates bölgeye uyum sağladı. Tatlı patates, Türkiye'de yetiştirilen patateslerden tamamen farklı. tatlı patatesin bilinen patates türleriyle genetik bir akrabalığı bulunmuyor. Bu nedenle türün bölgeye uyum sağlaması büyük bir başarı olarak görülüyor. Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, daha çok sıcak iklime sahip ülkelerde yetiştirilen tatlı patatesin Türkiye'de İskenderun ve Hatay'da üretiminin gerçekleştirildiğini dile getiriyor. Tatlı patatesin yaygın olarak üretilen ve tanınan bir bitki olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Tokat farklı iklim kuşağı olan bir il. Niksar ve Erbaa ilçelerinin sıcaklık ortalamaları diğer ilçelere göre daha yüksek. Onun için tatlı patates bitkisini Niksar'da yetiştirmeye karar verdik ve çok olumlu sonuçlar aldık. Dekara yaklaşık 5 tonun üzerinde verim oldu. Çok da iyi, gelişmiş köklere sahip bitkilerin oluştuğunu gördük. Yani dekara 5-6 ton rahatlıkla verim alınabileceğini gördük" diyor. Yılmaz, tatlı patatesin önemli bir karbonhidrat kaynağı olduğunu ve dünyada yıllık olarak 103,7 milyon ton üretildiğini dile getiriyor. Bu yönüyle tatlı patatesin üreticiye önemli miktarda gelir sağlayacağı bekleniyor. Brüt gelir bakımından tatlı patatesin üreticiye daha fazla kazandıracağını ifade eden Yılmaz, "Marketlerde patates 1 TL ancak tatlı patatesin fiyatı 20 TL'nin üzerinde. Tatlı patates ekonomik anlamda patatesten en az 20 kat daha değerli" diyor. Tatlı patatesten iyi bakım şartlarında ve uygun çeşit seçilmesi halinde Niksar'da bir dekar alandan 5-6 ton kök veriminin alınabileceğini, bundan da 600-700 litre biyoetanol elde edilebileceğini dile getiren Yılmaz; tatlı patatesle ilgili araştırmaların süreceğini haber veriyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.