tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.10.2013 16:39:03

Tarım ürünlerinde bereket

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, tarımsal üretim 2013 yılında bir önceki yıla göre artacak. Buna göre üretim miktarındaki artışın tahıl ürünlerinde yüzde 12,3, sebzelerde yüzde 2,1 ve meyvelerde yüzde 1,2 oranında olacağı bildiriliyor. Üretim miktarlarının 2013 yılında yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 37,5 milyon ton, sebzelerde 28,4 milyon ton ve meyvelerde 18,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 9,7 artarak yaklaşık 22,1 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 11,3 artarak 7,9 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 2,3 oranında artarak 900 bin ton, dane mısır üretiminin yüzde 28,3 oranında artarak yaklaşık 5,9 milyon ton olması öngörülüyor. Baklagil üretiminde nohudun yüzde 2,3 oranında azalışla 506 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 1,2 oranında artışla 415 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 16,6 oranında azalışla yaklaşık 4 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin ise yüzde 11,2 oranında artışla 1,5 milyon ton olması bekleniyor. Tütün üretiminin ise yüzde 12,5 oranında artarak 90 bin ton, kütlü pamuk üretiminin yüzde 1,7 oranında azalarak yaklaşık 2,3 milyon ton, şeker pancarı üretiminin yüzde 8,2 oranında artışla 16,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Sebze ürünleri üretim miktarının 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,1 artarak yaklaşık 28,4 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Yumru ve kök sebzelerde yüzde 3, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 2, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 2 oranında artış olacağı öngörülüyor. Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 4,1, kıvırcık marulda yüzde 14,3, brokolide yüzde 12,5, kuru sarımsakta yüzde 10,8 , kuru soğanda yüzde 10,3 artış, havuçta yüzde 20,3, aysberg marulda yüzde 7,3, bamyada yüzde 6,1, karpuzda yüzde 4,2 azalış olacağı öngörülüyor. Meyve ürünleri üretim miktarının 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,2 artışla yaklaşık 18,2 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Elmada yüzde 10,4, şeftalide yüzde 3,4, kayısıda yüzde 4,2, narda yüzde 22,1 artış, zeytinde yüzde 7,9 azalış olacağı kaydediliyor.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.