tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.10.2013 07:32:25

Altın bitki hasat edildi

Safran, ağırlığına göre dünyanın en pahalı bitkisi. Baharat, tatlandırıcı olarak tüketilen; krosin adı verilen bir boya maddesi içerdiği için gıda boyası olarak da kullanılan safranın üretimi hayli zahmetli. Yarım kilogram safran 80 bin çiçekten çıkarılabiliyor. Bu değerli kültür bitkisinin Türkiye'de, adını yine bu bitkiden alan Safranbolu ilçesinde yetiştiriliyor. Karabük'ün Safranbolu ilçesinde üreticiler safran hasadına başladı. Gıda, kimya, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan, kendi ağırlığının 100 bin katı suyu sarı renge boyayabilen safranı tarlalarına eken üreticiler bu yıl 20 ile 25 kilogram arasında safran elde etmesi hedefliyor. Eylül ayında ekimi yapılan safranı hasat eden üreticiler pazar sorunu yaşamadıklarını söylüyor. Dış pazarda 40 bin TL'ye alıcı bulabilen safranın iyi ürün vermesi için 8. ve 9. ayların yağışlı geçmesi gerekiyor. Hava koşullarına bağlı üretim nedeniyle geçen yıl safran alamayan üreticiler bu yıl 300 ile 400 gram arasında ürün almayı bekliyor. Safranbolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çetin Ayvalık, ilçedeki 39 safran üreticisinin 40 dönümlük alanda diktiği safranlardan 20 ile 25 kilogram arasında safran elde etmeyi öngördüğünü açıklıyor. Hasadı tamamlanan, bu kıymetli ürün pazara sunulmayı bekliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.