tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.4.2013 07:27:14

Konya Şeker’den pancara dünyanın en yüksek fiyatı

Konya Şeker 2012-13 kampanya dönemi içerisinde üreticilere 510,8 milyon liralık ödeme yaptığını duyurdu. Pancar bedelinin yüzde 55’ini pancarı teslim almadan avanslarla peşin ödeyen Konya Şeker, böylece ürüne en yüksek fiyatı veren şirket oldu. 2012-2013 yılı kampanya dönemi içinde üreticilerden 3 milyon 72 bin ton pancar teslim alan Konya Şeker ürün bedeli olarak toplamda 510 milyon 873 bin 415 liralık ödeme gerçekleştirmiş olacak. 2012-2013 kampanya döneminde henüz pancarı teslim almadan üreticisini 279 milyon 753 bin liralık ayni ve nakdi avans ile destekleyen Konya Şeker, toplam pancar bedelinin yüzde 55’ini peşin öderken, 16 polar pancar için ton başına belirlediği 143 liralık fiyatla da dünyada pancara en yüksek fiyatı veren şirket unvanını korudu. Pancar bedellerinin dağıtılması vesilesiyle görüşlerini ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 3 milyon 72 bin ton pancardan 2 milyon 981 bin 282 ton pancarın A kotası Pancar olduğunu ve A Kotası pancarın fiyatının polar farkı, temiz pancar, geç söküm, fabrika teslimi gibi ödemelerle ton başına 168,63 TL ortalama fiyata ulaştığını belirtti. Konya Şeker’in ortalama fiyatlar dikkate alındığında geçtiğimiz yıla göre üreticisine ürün bedeli olarak yaptığı ödemenin ortalama yüzde 11 arttığını vurgulayan Konuk sözlerini şöyle sürdürdü: “Pancar bedeli olarak ödeyeceğimiz paranın zaten yarıdan fazlasını tohum tarlaya düşmeden, pancar henüz fabrikaya intikal etmeden üreticimize ödemiştik. Konya Şeker ulaştığı güç ve sahip olduğu üretim tesisleriyle üreticinin ürettiği birçok ürünün fiyatlanmasında artık etkin bir rol üstleniyor. Mesela patates, mısır, arpa, ayçiçeği fiyatları artık Konya Şeker’in pazara müdahil olmasıyla üretici lehine şekilleniyor. Konya Şeker’in işlediği her ürün için sadece bu bölgede değil tüm Türkiye’de bizim ne diyeceğimize bakılıyor. Bizim belirlediğimiz fiyatlar baz alınıyor, o fiyatlara yaklaşılmaya çalışılıyor. Bu seyir daha da kuvvetlenerek devam edecek. Konya Şeker bugün müdahil olduğu ve koruması altına aldığı ürün çeşidini de üretici sayısını da katlayarak arttıracak. Hamyağ Fabrikamız bunun için kuruldu ve daha ilk yılında kendinden beklenen işlevi yerine getirerek ayçiçeği fiyatlarının üreticinin beklentisinin üzerinde oluşmasını sağladı. Bu tesisin daha çok üreticinin, daha çok üretmesini sağlaması ve üretim artarken ürün fiyatlarının düşmemesi için kapasitesinin 4 kat daha arttırılmasına karar verdik. Patates fabrikamızın kapasitesinin arttırılmasının, ona ilave olarak patates nişastası yatırımını başlatmamızın, yem fabrikamızın kapasitesinin arttırılmasının nedeni hep üreticinin ürettiği ürünün daha iyi fiyatla alıcı bulması içindir. Süt ürünleri tesisimiz deneme üretimine başladı, inşallah yıl sona ermeden et entegre de devreye girecek ve tıpkı pancardaki, patatesteki, mısırdaki, arpadaki, ayçiçeğindeki gibi süt ve beside de kazanan Konyalı üretici, bölge çiftçisi olacak. Hem ürettikleri ellerinde kalmayacak hem de ürün fiyatları üreticinin lehine oluşacak.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.