Planlılık ve eşgüdüm... Bu iki sözcük aslında tarımın her kapıyı açabilecek kilit sözcüklerden. Bunların öneminin de tarımın tüm aktörleri farkında ki odalardan kooperatiflere, konseylerden ürün tanıtım gruplarına kadar çok çeşitli örgütlenme biçimleri öneriliyor, kuruluyor ve faaliyet yürütüyor. Ancak yine de herkes plansızlıktan dem vurmaya devam ediyor.
Son yıllarda en çok tartışılan tarımsal kurumlardan birisi de konseyler. Ürün konseyleri, Dünya Ticaret Örgütü ve Avrupa Birliği ile olan ilişkiler çerçevesinde Ortak Tarım Politikası tartışmalarının da bir parçasını oluşturuyor. Konseyler; üretimin kayıt altına alınması, üreticilerin bir çatı altında toplanması; üretici-sanayici, ithalat-ihracat ve pazar uyumunun sağlanması, ortak sorunların çözümü için işbirliğine gidilmesi, geliştirilen stratejilerin karar mercilerine ortak imza ile gönderilmesi gibi amaçlar ile tanımlanıyor.
Türkiye’de 2000’li yılların başından itibaren gündeme gelen ürün konseyleri konusunda somut adımların atılması ise birkaç yılı buldu. Ancak 2007 yılında, o zamanki adıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Ulusal Ürün Konseyleri hakkındaki yönetmelikleri yürürlüğe sokmasıyla tarımsal örgütlenmede yeni bir döneme geçilmiş oldu. Böylece Türkiye’nin ilk ürün konseyi bundan 5 yıl önce yılında Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile kuruldu. Onu aynı yıl Fındık, Pamuk ve Turunçgil izledi. Ulusal Çay Konseyi’nden sonra 2010 yılında Hububat ve Baklagil Konseyleri de faaliyete geçti.
Nihayet geçtiğimiz ay ise yepyeni bir ürün konseyinin kuruluş çalışmalarının başladığı haberi geldi. Buna göre 2 yıldır ciddi sorunlarla boğuşan patates sektörünün strateji ve güç birliğini sağlamak için Ulusal Patates Konseyi’ne ihtiyaç vardı ve başlatılan çalışmalar patatesin geleceğini kurtarmaya adaydı.
Peki kurulacak olan Ulusal Patates Konseyi ürünün geleceğini gerçekten kurtarabilecek mi? Bunu şüphesiz şimdiden kestirmek güç. Ancak henüz birkaç yıllık çok taze konsey deneyimlerine göz atmak ve bu deneyimleri patatese uyarlayarak düşünmek mümkün.
tarlasera Şubat sayısında ürün konseylerini masaya yatırdı. Konsey temsilcilerinin ve patatesin nabzını tutan uzmanların görüşleri bu ay tarlasera'da!