Geride bıraktığımız 2012 yılında Türkiye'de en büyük üretim artışı gösteren bitkisel ürün tütün oldu. 2011 yılına göre geçtiğimiz yıl yüzde 76,1'lik bir yükseliş gösteren tütün, tüketimdeki kısıtlamalara ve zam yüklerine karşın daha fazla alanda ekiliyor. Üretim artışında kota uygulamasının kalkması ve sözleşmeli tarım modelinin yattığı belirtiliyor.
Doğu Anadolu'da Bitlis, Adıyaman, Muş; Karadeniz'de Amasya, Trabzon, Bafra; Ege bölgesinde ise Denizli, Eşme, Söke gibi il ve ilçelerde yoğun olan üretim, bugüne kadar tütün ekilmemiş farklı bölgelerde de son yıllarda hız kazandı.
Bu bölgelerden birisi olan Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde 2 bin üreticinin tütün ekimi için "Çiftçilik Belgesi" başvurusunda bulunduğu belirtiliyor. 5 yıl öncesine kadar tütün üretiminin olmadığı Saruhanlı'da geçtiğimiz yıl 600 üretici arazisini tütüne ayırmıştı.
"Tütün üretiminde büyük bir değişim yaşanıyor" diyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Kotanın kalkmasıyla üretici parasını hasattan sonra değil, ürünü ekmeden almaya başladı. Bu da tütünün fiyatını artırdı. Dünyada tütün stokları kalmadı. Tütüncülüğün canlanmasının nedeni bu. Geçtiğimiz yıl 10 lira olan baş fiyat bu yıl 14 liraya kadar çıkacak" şeklinde konuşuyor.