tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.1.2013 11:54:41

Kota kalktı, tütün şahlandı!

Geride bıraktığımız 2012 yılında Türkiye'de en büyük üretim artışı gösteren bitkisel ürün tütün oldu. 2011 yılına göre geçtiğimiz yıl yüzde 76,1'lik bir yükseliş gösteren tütün, tüketimdeki kısıtlamalara ve zam yüklerine karşın daha fazla alanda ekiliyor. Üretim artışında kota uygulamasının kalkması ve sözleşmeli tarım modelinin yattığı belirtiliyor.

Doğu Anadolu'da Bitlis, Adıyaman, Muş; Karadeniz'de Amasya, Trabzon, Bafra; Ege bölgesinde ise Denizli, Eşme, Söke gibi il ve ilçelerde yoğun olan üretim, bugüne kadar tütün ekilmemiş farklı bölgelerde de son yıllarda hız kazandı.

Bu bölgelerden birisi olan Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde 2 bin üreticinin tütün ekimi için "Çiftçilik Belgesi" başvurusunda bulunduğu belirtiliyor. 5 yıl öncesine kadar tütün üretiminin olmadığı Saruhanlı'da geçtiğimiz yıl 600 üretici arazisini tütüne ayırmıştı.

"Tütün üretiminde büyük bir değişim yaşanıyor" diyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Kotanın kalkmasıyla üretici parasını hasattan sonra değil, ürünü ekmeden almaya başladı. Bu da tütünün fiyatını artırdı. Dünyada tütün stokları kalmadı. Tütüncülüğün canlanmasının nedeni bu. Geçtiğimiz yıl 10 lira olan baş fiyat bu yıl 14 liraya kadar çıkacak" şeklinde konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.