tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.12.2012 12:18:41

Deprem değil mantar!

İstanbul'da son günlere artan zehirlenme vakalarının suçlusu belli oldu. Bir süredir Beykoz, Belgrad, Polonezköy, Şile gibi ormanlık bölgelerde kısa sürede çoğalan Köygöçüren mantarının tehlike oluşturduğu belirtiliyor.

Doğada kendiliğinden ve çok kısa sürede yetişebilen mantarların zehirli cinsleri insan hayatını tehdit edebiliyor. "Köygöçüren" ya da "Ölüm Meleği" olarak da bilinen Amanita Phalloides isimli mantar bu zehirli cinslerin en ünlülerinden. Lakabından da anlaşılacağı gibi, 50 gram dahi tüketilse bir insanın yaşamına mal olacak kadar zehirli olan bu mantar bugünlerde İstanbul'u tehdit etmeye başladı.

Genelde şehirde yaşanan mantar zehirlenmelerinin de en büyük nedeni olan bu mantar adeta "olası İstanbul depremi" gibi felaket senaryoları ve uyarılara yol açmaya başladı bile. Mantar uzmanı Jilber Barutçiyan şu anda İstanbul'da yayılmış olan Köygöçüren sayısının 200-300 bin kişiyi öldürebilecek miktarda olduğunu söylüyor. Cinsin görüntü ve tadı itibariyle insanları cezbettiğini belirten Barutçiyan, bu gibi yabani mantarlarının tüketiminin büyük risk taşıdığı yönünde uyarıda bulunuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.