Tarım sektöründe, Sakata ve HM Clause’ın İç Anadolu bölgesi, Rijk Zwaan’ın Marmara bölgesi ve Smyrna’nın İç Anadolu ve Marmara bölgesi distribütörlüğünü yapan İnciova Tarım, bu markaların tohum ve fidelerinin satışını gerçekleştiriyor. İnciova Tarım’ı zor bir sezonda kurmuş olmasına rağmen bilgi birikimi ve tecrübesine güvendiğini söyleyen İnciova Tarım’ın sahibi Bilal İnci, tarım sektöründeki plansızlıkların her zaman sektörün sorunu olduğunu ancak deneyimleri ile sektör içindeki boşlukları doldurabileceklerine inanıyor.
Her yıl piyasaya yeni tohumlar girdiğini, yenilenen tohumlar olduğunu bu çeşitliliğin içinde hangi ürünün hangi bölgede daha iyi sonuç verdiğini ise üreticilerin takip etmesinin zor olduğunu söyleyen Bilal İnci, İnciova Tarım olarak bu noktada üreticilerin yanında olduklarını ifade ediyor." Ürününü sattığımız firmaların çeşitlerini yakından takip ediyoruz, hangi çeşidin hangi bölgede verimli olacağını tespit ediyoruz. Üreticilere tohumu sunmadan önce deneme yapılmayan bölgelerde de denemelerimizi yapıyoruz, tohumları bu şekilde satışa sunuyoruz. Söz konusu yaklaşımımız üreticilerin güvenini kazanmamıza neden oluyor. Bu bakımdan İnciova’nın farkı da ortaya çıkıyor” diyen İnci, doğru tohumu, doğru bölgeye vermeye özen gösterdiklerinin altını çiziyor.
Hedeflerinin yeni nesil bir tarımsal pazarlama üzerine yoğunlaşmak olduğunu söyleyen İnci:,“Teknolojik altyapımız, takım oyunumuz, bölgelere uygun çeşitlerimizle üreticilere tarımsal girdilerini daha ekonomik hale getirebilecekleri imkanlar sunmayı amaçlıyoruz. Dünyadaki pazarlama ve hizmet anlayışını Türkiye ile buluşturmak niyetindeyiz. İlk yıl yaptığımız çalışmalar da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” diyor.
Firmanın yüzde 50 tohum satışı, yüzde 50 fide satışı üzerine odaklandığından bahseden İnci, kuruldukları ilk yıl yaptıkları 14 milyonluk sebze fidesi üretimi ile bir başarıya imza attıklarının altını çiziyor. Sanayi domatesi, marul çeşitleri, enginar ve pırasa gibi sebze fidesi üretiminde herhangi bir sorun yaşamadan ürünlerini bayilere ulaştırdıklarını aktaran İnci, işin fide ayağında çeşitlerin seçiminden, fidelerin üretimi ve sevkiyatı konusunda tüm süreci takip ettiklerinden bahsediyor. İnci, fide üretimi konusunda izledikleri yolu şu sözlerle dile getiriyor: “Her bayinin kendi bölgesindeki sorunlarının ne olduğunu dikkatle takip ediyoruz. Fide konusunda yaşanabilecek sorunları biliyoruz. Sabit bir fideliğe bağlı kalmamak kaydı ile her yıl aynı veya farklı fideliklerle anlaşmalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Fide konusunda üretimden pazarlama ve sevkiyata kadar işin her aşamasını takip ederek kararlar alıyoruz. Fide firmalarını yakından tanıyoruz, sorunlu firmalar ile çalışmıyoruz. 14 milyon fideyi teslim ederken de bu titizliğimiz nedeni ile bayilerle hiçbir sıkıntı yaşamadık. Fide sonuçlarımız çok güzel oldu.”