E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
12.11.2012 11:11:21
Kayısısıyla ünlü Malatya ilinde bugünlerde tarımsal alanlarda "şarka" korkusu yaşanıyor. Sert çekirdekli meyvelerin baş belalısı olan şarka virüsüne karşı, farklı illerden kayısı fidanı girişinin yasaklandığı duyuruldu.
20. yüzyılın başlarında ortaya çıktıktan sonra Avrupa dahil olmak üzere pek çok bölgede sert çekirdeklilerin yaprak, meyve ve çekirdek kısımlarında çöküntülere yol açarak kalite düşürücü bir rol oynayan şarka virüsü, geçtiğimiz Temmuz ayında da özellikle Batı kesimlerde soruna yol açmıştı.
Ancak bu kez virüse karşı önlemler erken alınmışa benziyor. Tehdidin gündeme gelinmesinden sonra fidan kontrollerini sıklaştırma kararı alan Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde ise alınan radikal kararı açıkladı: Buna göre; kayısı başta olmak üzere erik, vişne, kiraz, şeftali ve zeytin gibi sert çekirdekli meyve fidanlarının Malatya'ya girişi yasaklandı. Emniyet güçlerinin yapacağı sıkı yol kontrolleri ile uygulanacak olan yasak, yalnızca Elazığ ve Şanlıurfa şehirlerinde gelen fidanları kapsamıyor.
Yaş kayısı üretiminin yarısını, kuru kayısı üretiminin ise tamamına yakınını karşılayan Malatya'yı şarka virüsünden korumak için fidan satışları da kontrollü olarak yapılacak. Bunun için kente fidan pazarları kurulacağı ve bu alanlar dışında da satışın yasaklandığı duyuruldu.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.