E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
7.11.2012 11:38:14
Ekim sayısının kapak konusu olan zeytinde hasat günleri yaklaşıyor. Özellikle zeytin arazileri açısından Batı kesimlerde bazı bölgeleri hasat heyecanı sarmaya başladı bile.
Ancak zeytin üreticilerinin ve zeytin arazilerinin çokluğu doğrudan doğruya kalite ve yüksek verim anlamına gelmiyor. Özellikle hasat sürecinin iyi yönetilememesi ve hasat tarihindeki yanlış seçimler, asit ve yağ oranının çok önemli olduğu bu üründe kaliteyi düşürüyor.
Zeytin üreticilerinin hasat konusunda genellikle aceleci davrandıklarını belirten Kilis Ziraat Odası Genel Sekreteri Ümit Deli, bunun da hem zeytinde düşük asit ve ağ oranlarına hem de zeytin ağaçlarına zarar verdiğini söylüyor. Deli, özellikle zeytin üretiminde kapasitesi sınırlı olan Kilis ve iklim açısından benzeri bölgelerde hasadın kasım ayı sonu ve aralık ayı boyunca gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiriyor.
Deli, şöyle konuşuyor: "Erken yapılan hasatta dala tutunma kuvveti henüz yüksek olduğundan dolayı hasat zorlaşır. Zeytin dallarına sırıkla vurma yöntemi sürgün, filiz ve dallarda yaralanmalara neden oluyor. Bu da ağacın taç gelişimini yavaşlatıyor ve ekonomik ömrünü kısaltıyor. Ayrıca bu hasarlar, hastalık ve zararlıların gelişimi için de uygun bir ortam oluşturuyor."
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.