tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.5.2012 09:46:19

Destek kaşıkla geldi kepçeyle gitti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı yönetmelik değişikliği “zeytinlik saha”sını yeniden tanımlayarak 25 dekar (25 bin metrekare) altındaki zeytinlikleri, hidro elektrik santral (HES) inşaatlarına, turizm tesislerine ve konut yapılanmasına açtı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 3 Nisan 2012’de "Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te yaptığı değişiklikle, başta Kaz Dağları olmak üzere, ormanlık alanları koruyan düzenlemeyi değiştirdi. 3575 Sayılı Kanun'un “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılanmasına İlişkin Yasa”nın 20. maddesinde yer alan "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikaları dışında zeytinin gelişmesine engel olacak kimyasal atık, toz, duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletme kurulamaz" hükmü değiştirmek yerine yönetmelikteki “zeytinlik saha” tanımı değiştirildi.

"25 dekarın üzerindeki zeytinlik alan" olarak değiştirilen tanım, 25 dekar altı zeytinlik alanları yasal korumadan çıkardı. Değişiklik sonucu bu sınırın altındaki bölgeler, her türlü maden, HES ve büyük sanayi tesisine açılmış oldu. 3575 Sayılı Kanun, şimdiye kadar maden arama girişimlerine karşı ormanlık alanları koruma altına almıştı. Kamuoyunda tartışma yaratan Kaz Dağları'nda altın madeni girişimleri de bu kanun hükmüyle durdurulmuştu. Uluslararası maden şirketleri ile büyük sanayi kuruluşlarının baskısına rağmen, kamuoyundan gelen tepki yasa değişikliğini zora soktu. Uzun zamandır aranan çözüm, yönetmelik değişikliğinde bulundu. 3 Nisan 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"teki "zeytinlik saha" tanımı “25 dekarın üzerindeki zeytinlik alanlar” olarak belirlendi. Böylece 25 dekarın altındaki zeytinlikler, “korunan zeytinlik" vasfından çıkarıldı. Yönetmelikte yapılan bu değişiklik Kaz Dağları ile birlikte Antalya'nın batısındaki Kaş ve Kalkan’daki zeytinlikleri de tehdit ediyor.

Bakanlığın attığı bu son adım, 2011 yılının son ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in “Türkiye’de 99 milyon zeytin ağacı bulunduğu, kısa sürede 62 milyon zeytin ağacı dikildiği ve hedeflerinin ağaç sayısını 170 milyon adede çıkarmak olduğu” yönündeki açıklamasını hatırlatıyor. Deyin yerinde ise yönetmelik değişimi, Bakanlığın zeytinliklere verdiği desteği kaşıkla verip kepçeyle aldığını ortaya koyuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.