E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
24.06.2024
TAGEM’in yürüttüğü çalışmalar sonucunda bor ve silikon bileşiklerinden pestisit kalıntısı bırakmayan bitki koruma ürünü geliştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı kapsamında yürütülen “Yerli Kaynaklarla Fiziksel Etki Mekanizmasına Sahip Yeni Bitki Koruma Ürününün Geliştirilmesi Projesi” 2023’te sonuçlandı. Bakanlığın yerli kaynaklarla bitkisel üretimde insan sağlığını tehdit etmeyen bitki koruma ürünlerinin kullanılması amacıyla yürüttüğü proje kapsamında, bor ve silikon bileşiklerinden pestisit kalıntısı bırakmayan bitki koruma ürünü elde edildi. Özel bir firmayla gerçekleştirilen seçici ve fiziksel etki mekanizmasına sahip kimyasallardan bor ile silikonun kullanıldığı projeyle, pestisit kalıntısı bırakmayan, direnç gelişimine yol açmayan, çevre dostu bitki koruma ürünü geliştirilmiş oldu. Narenciyede ürün kaybına neden olan unlu bit, sera domatesinde zarara yol açan yaprak biti ve kırmızı örümceğe karşı etkili olduğu saptanan söz konusu ürünün Türkiye’de kullanımına başlandı. Ürünün Fas, İran, Mısır, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelere satışına yönelik pazarlama çalışmaları ve saha denemeleri de devam ediyor.
“Alternatif çevreci yeni yöntemler bulmaya çalışıyoruz”
TAGEM Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, kimyasalların insan ve çevre sağlığına zararlarını azaltmak için bu tür çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmalarla dışa bağımlılığın da önüne geçtiklerini söyledi. Kullanılan tüm pestisitleri 2030’da yüzde 50 azaltmayı hedeflediklerini belirten Atalay, şunları da ifade etti: “Alternatif çevreci yeni yöntemler bulmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında bor ve silikon bileşiklerinden pestisit kalıntısı bırakmayan bitki koruma ürününü geliştirdik. Ürünün Ar-Ge aşaması bitti, kullanımının ve ticarileşmesinin kısa sürede artmasını bekliyoruz. Bu sayede hem yerli üretilen ürünümüzü kullanmış olacağız hem de çevreye daha az zarar vereceğiz.”
Kaynak: AA
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.