tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.12.2022

Zeytine darbe yasalaşıyor

Zeytine darbe yasalaşıyor

Kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle durdurulan, zeytinlikleri madenciliğe açacak kanun teklifi bir kez daha meclise sunuldu. Enerji bakanlığı ve Danıştay arasında ‘kamu yararı’ tartışması başlatan teklif, bu kez Torba Yasa ile zeytin katliamının önünü açıyor.

Son 20 yılda Zeytincilik Yasası 9 kez değiştirilmek istendi. En son, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, maden sahalarına denk gelen zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetini engellememesi için zeytin ağaçlarının kesilmesi, madencilik faaliyeti tamamlandıktan sonra alanın rehabilite edilmesini öngören düzenlemesi, Danıştay 8.Dairesi tarafından hukuka aykırı bulunarak durdurulmuş ve asıl kamu yararının zeytincilikte olduğu vurgulanmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise enerji üretiminin kamu yararına olduğunu belirterek kamu hukuku yönünden herhangi bir engel bulunmadığını savunmuştu. Danıştay’ın aldığı iptal kararının ardından, iktidar tarafından torba kanun teklifiyle, zeytinliklerin madenciliğe açılmasına olanak veren düzenlemeleri tekrar meclis gündemine aldı. Teklife göre, madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi durumunda, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebileceği öngörülüyor.

 zeytinlik.jpg

Bakanlığın gerekçesi ve kamu yararı

Teklife gerekçe olarak, yeni ekonomik ve sosyal gelişmelerle birlikte ülkenin artan enerji ihtiyacının öncelikle yerli kaynaklardan karşılanması ve bu yöndeki faaliyetlerin zeytinlik alanlarda kayıp yaşanmadan, dengeli bir biçimde sürdürülmesi gösteriliyor. Enerji kaynaklarına duyulan ülke gereksiniminin kamu yararına olduğu, enerji kaynaklarının günlük yaşamın ve üretimin en önemli yapı taşı olduğu, enerjinin kesintisiz, güvenilir ve en uygun şekilde temini ve bu faaliyetlerin uygun fiyatlarla sağlanabilmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak bu gerekçe daha önce reddedilmişti. Aynı tartışmaların yaşandığı “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 1 Mart tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış ve kamu tarafından çokça tepki almıştı.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.