tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

9.12.2022

AB’den ormansızlaştırmaya karşı yasa

AB’den ormansızlaştırmaya karşı yasa

Avrupa Birliği ülkeleri, ormansızlaştırmayla bağlantılı ürünlerin ithalatını yasaklayacak yeni bir yasa konusunda anlaşmaya vardı. Ürünlerini AB'ye satan şirketler, ürünlerin orman alanlarına zarar vermediğini kanıtlamak zorunda kalacak ya da para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Birleşmiş Milletler tarafından 2014 yılında, ormansızlaşmayı 2020'de yarı yarıya azaltma, 2030'da da sona erdirmeyi öngören bir uzlaşma açıklaması yapılmıştı. Ancak 2019'daki bir rapora göre ormansızlaşma, küresel ısınmayla mücadeleye zarar verecek biçimde, "alarm veren düzeyde" devam etti. Son 10 yılda, her yıl 4,7 milyon hektar orman arazisi kaybedildi. Ormansızlaşmayı azaltmak için strateji ve politikaların uygulanması gerekliliği gün geçtikçe daha önemli bir konu haline geldi. Bu noktada AB, yeni bir yasa ile yılda en az 71 bin 920 hektar ormanın korunacağını tahmin ediyor. Söz konusu kanun yürürlüğe girdiğinde, operatörlerin ve tüccarların yeni düzenlemelere uymaları için 18 ayları olacağı belirtiliyor. Şirketler, ürünlerin ormansızlaştırılan arazilerde üretilmediğini özel olarak kanıtlamak zorunda kalacak. Kanıtlayamayan şirketler ise yıllık AB cirosunun yüzde dördüne kadar para cezası ödeyecek. Ormanların korunmasını hedefleyen yasa değişikliğinin, tüketiciler açısından fiyatlar üzerinde çok az etkisi olması veya hiç etkisi olmaması bekleniyor.

palm- yagi-ormansizlastirma.jpg

Palm yağı ithalatında sert bir düşüş bekleniyor

Avrupa Birliği, orman alanlarına zarar vererek üretilen soya, dana eti, palm yağı, tahta, kakao ve kahve gibi çeşitli ürünlerin ithal edilmemesine karar verdi. Avrupa Komisyonu’nun açıklamasına göre ormansızlaştırmayla ilişkilendirilen palm yağının Avrupa Birliği'nde kullanımı 10 yıl içinde önemli ölçüde azaltılacak. Bu durumun palm yağı ithalatında büyük bir düşüşe neden olması bekleniyor. Gelişmiş biyodizel payı 2019-2021 yılları arasında yüzde 29' olan bitkisel yağların, 2032'ye kadar yüzde 42'ye çıkması bekleniyordu. Ancak Komisyon, AB'de palm ve soya fasulyesi yağı kullanımını açıkladığı oranda azaltırsa tahminlerde büyük değişiklikler meydana gelecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.