tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.06.2022

Dünyanın gündemi gıda krizi

Dünyanın gündemi gıda krizi

Buğday odaklı gıda krizi gün geçtikçe dünya genelinde derinleşiyor. Ukrayna-Rusya savaşının bundaki etkisi oldukça fazla. Bu krizi çarpıcı bir görselle kapağına taşıyan The Economist ise gündeme oturdu.

Ekonomi ve uluslararası ilişkilere odaklanan, Londra merkezli haftalık haber dergisi The Economist, 20 Mayıs tarihinde yayımladığı yeni sayısının kapağına çok ilginç bir görsel taşıdı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan gıda krizini buğday başaklarıyla gündeme taşıyan dergi, buğday tanelerini kuru kafalar üzerinden temsil etmesiyle gündeme oturdu. Sosyal medyada yaptığı paylaşıma ise “Savaş, kırılgan bir dünyayı kitlesel açlığa doğru itiyor. Bunu düzeltmek herkesin işi” notunu düştü. 

Savaş öncesinde Rusya ve Ukrayna, dünyanın tahıl ihtiyacının yüzde 30’unu karşılıyordu. Avrupa'nın “ekmek sepeti” olarak anılan Ukrayna limanlarından her ay 4,5 milyon ton tarım ürünü ithal ediliyordu. Savaşın dünyayı bir gıda krizine sürükleyeceği zaten bilinen bir şeydi. Ancak savaşın uzaması özellikle gelişmekte olan ülkelerin ve yoksul halkların gıda güvenliğini tehlike altında bırakıyor. Birleşmiş Milletler de sıklıkla bu konuya dikkat çekiyor. Hatta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’dan yapılan gıda ihracatının savaş öncesi seviyeye dönmemesi hâlinde dünyanın yıllarca sürecek bir kıtlıkla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Buradan hareketle de The Economist dergisi, gıda felaketine böylesine bir kapakla dikkat çekiyor ve bir şeyler yapmak gerektiğini söylüyor. 

economist-bugday-kapak.jpg

Buğday krizi Türkiye’yi teğet geçmez

Konu buğday olunca dünyanın sayılı buğday üreticileri arasında olan Türkiye’de de böyle bir görselin ilgi çekmemesi mümkün değil. Buğdayda kendine yeterlilik derecesi sınırda olan Türkiye, mamul ihracatı yapabilmek için sıklıkla buğday ithal ediyor. Bu ithalatın ana kaynağı ise elbette Rusya ve Ukrayna. Ancak savaş nedeniyle buğday ihtiyacını karşılamak için Türkiye de dahil birçok ülke farklı ülkelere yönelmeye başladı. tarlasera’nın Haziran sayısında buğdayın yeni aktörlerini Detay sayfalarımızda ele aldık. 

Bir diğer taraftan Türkiye'de buğday hasatları başlarken, buğday borsaları da hareketlendi. Geçtiğimiz günlerde TMO tarafından buğday ve arpa gibi ürünlerin alım fiyatları açıklandı. TMO’nun 2022 yılında ton başına arpa alım fiyatı 5500 lira ve 500 lira prim bedeli olmak üzere toplamda 6 bin lira olarak belirlendi. Ekmeklik buğdayda ton başına alım fiyatının 6 bin 50 lira ve bin lira prim olmak üzere toplamda ton başına 7 bin 50 lira olacağı belirtilirken, makarnalık buğdayda ise alım fiyatı ton başına 6500 lira ve bin lira prim ödemesiyle birlikte toplamda 7500 lira olacak. Prim ödemesinden ürününü TMO'ya veren üreticilerin yararlanabileceği vurgulandı. Tarımsal girdilerin her geçen gün yükseldiği düşünüldüğünde açıklanan fiyatların üreticiler tarafından yeterli bulunmaması çok doğal. Ayrıca merak edilen bir diğer konu da şu: Bu yıl yapılan tahıl hasadı Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak mı? TÜİK tarafından 2022 yılı buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 10,4 artışla 19,5 milyon ton, arpada ise geçen yıla göre yüzde 48 artışla 8,5 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Mevcut talep ve mamul gıda üretimi düşünüldüğünde buğday ithalatına başvurulacağı aşikâr. Ancak buğday odaklı gıda krizi düşünüldüğünde bunu hangi şartlarda hangi ülkelerden yapılacağı meçhul. Buğday çok uzun bir süre daha dünyanın gündeminde kalacak gibi görünüyor. 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.