Küresel ısınma, su ve hava kirliliği gibi sorunlara çözüm arama yolunda geliştirilen bitkisel et üretimi, teknoloji, artan tüketici ilgisi ve teşvikler sonucunda dünyada hızla yükselişe geçiyor.
Dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliğinin etken faktörü olduğu bilinen sera gazı, besi hayvancılığına alternatif yollar arayışına itiyor. Gıda sektörü, küresel açlık, yetersiz beslenme, gıda güvenliği gibi artan dünya nüfusunun getirdiği sorunlara karşı sürdürülebilir çözüm yolu olarak doğa ile daha uyumlu ve sürdürülebilirlik ilkesine uygun şekilde üretim gerçekleştirebilecek yeni uygulamalara yöneliyor. Yenilikçi küresel eğilimler, yüzyıllardır beslenmede temel protein kaynağı olan etin üretim zincirinde sürdürülebilir üretim ve tüketim olgularını gündeme getiriyor.
Günümüzde ete alternatif ürün önerisi olarak patates, buğday ve mantar gibi bitkilere, tat, koku ve doku eklenerek ‘’bitki bazlı et’ üretimi yapılıyor. Birçok ülkenin de üretimine başladığı inovatif yaklaşım perakendecilik sektöründe, yüzde 20’lik bir oranla satışı en hızlı artan yeni ve kazançlı ürün olarak değerlendiriliyor. Sektörde ‘’ Beyond Meat’’, ‘’Impossible Burger’’, ‘’ GoodCatch’’ gibi yeni oyuncular bitkisel et pazarını herkes için genişletiyor.
Çin bitkisel eti teşvik ediyor
Çin'de siyasi gündemin en önemli konularından biri iklim değişikliği. Bu da dikkatleri tarım sektöründen kaynaklanan emisyonları azaltmanın bir yolu olarak alternatif proteinlere çeviriyor.
GFI tarafından yayınlanan bir rapora göre, Çin başta olmak üzere Asya-Pasifik (APAC) bölgesi küresel protein pazarını dönüştürmek için en kritik bölgelerden biri. Hayvansal ürünlere alternatif olacak bitki ve hücre temelli besinler ciddi şekilde teşvik ediliyor. Aynı zamanda soya, buğday veya bezelye gibi daha geleneksel kaynaklara ek olarak, yer fıstığı, deniz yosunu, mikroalg ve su mercimeği gibi su bitkilerinin de yeni protein kaynakları olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte üreticiler için yeni ürün alanları açılıyor. 2050 yılına kadar bitki temelli ve kültür eti dâhil olmak üzere genel alternatif protein pazarının 250 milyar dolar değerinde olacağı tahmin ediliyor.
3D teknolojisi bitkisel et üretiminde rol alıyor
Bilim insanları bitkisel et dokusunu, gerçek etin lif dokusunda üretmek için 3D yazıcılar kullanıyor. Gıda girişimcilerinin yaptığı ortak çalışmalarda et endüstrisi için önemli olan görüntü ve dokuyu sağlayabilmek amaçlanıyor. Bunun bir sonucu olarak 3D teknolojisiyle mantar ipliklerinden oluşturulan miselyum ağının yapısından etin lifli dokusu bitkisel olarak üretebiliyor. Bitki temelli et endüstrisinde teknolojinin hızla ilerliyor oluşu küresel et endüstrisinin bozup bozamayacağı ise merak konusu.