tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.04.2022

Okyanuslar tarım alanına dönüşebilir

Okyanuslar tarım alanına dönüşebilir

Siemens, okyanus tabanındaki biyosferlerde mahsul yetiştiren bir girişim olan Nemo's Garden ile iş birliği yapmaya başladı. Bu iş birliği sayesinde Nemo's Garden su altı biyosferinin bir ‘dijital ikizi’ oluşturuluyor ve su altında üretimi kısıtlayan koşulların ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

2012 yılında kurulan Nemo's Garden, iklim değişikliği, yetersiz beslenme ve açlık gibi küresel sorunlarla su altında bitki, meyve ve sebze yetiştirerek mücadele etmeyi hedefliyor. Nemo’s Garden ekibi, yalnızca prototip biyosferlerinden çeşitli mahsulleri başarılı bir şekilde hasat etmekle kalmıyor, aynı zamanda bu ortamda yetişen bitkilerin geleneksel olarak yetiştirilen ürünlerden besin açısından daha zengin olduğunu da ortaya çıkartıyor. Ayrıca Nemo's Garden'ın su altı biyosferi okyanusun olumlu çevresel özelliklerini kullanmanın yanı sıra, tarım alanlarının karşılaştığı olumsuz koşullardan da etkilenmiyor. Böylece mahsul ekimi için ideal bir ortam yaratan benzersiz su altı serası ortaya çıkmış oluyor. 

Kısıtlamalar kaldırılıyor 

Sert kışlar, kısa yazlar ve deniz tabanı kullanım izni kısıtlamaları, Nemo's Garden'ı yılda bir büyüme döngüsüyle sınırlıyor. Siemens'in NX yazılımı kullanılarak Nemo's Garden'ın biyosferinin yalnızca tasarımsal kopyası değil, aynı zamanda içindeki büyüme koşullarının simülasyonunu sağlayan, ekipmanın su kütlesi üzerindeki ve yerleştirildikleri çevredeki etkisini gösteren kapsamlı bir ‘dijital ikizi’ kuruluyor. Bu da Nemo's Garden ekibinin artık hava/mevsim koşulları, kısa yetişme dönemleri veya dalış ve izleme imkânlarındaki kısıtlamalarla sınırlandırılamayacağını gösteriyor. Biyosferlerdeki uyarlamalar sanal dünyada test edilebiliyor, böylece ekibin tasarımı büyük bir hızla iyileştirmesini sağlıyor.

nemos-garden.jpg

Uzaktan gözlemlemek mümkün

Nemo's Garden'ın bitkileri büyütme, takip etme ve hasat etme süreçlerini uygun hale getirmesi ve ölçeklendirmesi gerekiyor. Bu amaçla veri toplamak için tamamen dijital, otomatik bir girişim oluşturularak, sadece eğitimli dalgıçlar göndermeye dayanmayan sürdürülebilir bir iş yaratıyor. Çeşitli büyüme ve sağlık aşamalarındaki aynı hedef mahsullerin mevcut videolarıyla, geleneksel üreticilik operasyonlarından elde edilen referans veriler Siemens'in MindSphere hizmeti kullanılarak analiz ediliyor. Siemens bundan yola çıkarak, kubbelerdeki çevresel koşulların yansıra bitki büyümesini izlemek için bir makine algoritması geliştirmeyi başardı. Bu algoritma, her biyosferde Siemens'in Industrial Edge bilgi işlem cihazlarına uygulandığında, tesisler sezon boyunca herhangi bir yerden gerçek zamanlı olarak bulut tabanlı bir gösterge panosu aracılığıyla izlenebiliyor.

Gelecek sezon, bu Industrial Edge cihazları, tüm sezon boyunca hava sirkülasyonunu, nemi, sulama ve besin dozunu otomatik olarak ayarlamak için aktüatörlere bağlanarak, deniz altı operasyonlarına uygun hale getirilmiş ve dünya okyanuslarının her biri için ayarlanmış küresel bir tarım hizmetinin temeli olmayı hedefliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.