Türkiye’de nesnelerin interneti ve yapay zekâ gibi sistemleri tarım teknolojilerine adapte eden yerli girişimlerin sayısı giderek artıyor. Tarım alanlarını yüksek teknolojiyle buluşturmayı hedefleyen bu girişimlerin amacı ise üretimden maksimum verim elde etmek.
Sürekli gelişmekte olan teknolojiler arasında yer alan nesnelerin interneti, yapay zekâ gibi çeşitli sistemler yerli girişimler aracılığıyla tarım teknolojilerinde kullanılıyor. Başta teknoparklar bünyesinde olmak üzere tarım alanında faaliyet gösteren birçok yerli girişim bulunuyor. Bu girişimler yüksek teknoloji sistemlerinden faydalanıyor ve tarımda verimliliği artıran uygulamaların geliştirilmesini sağlıyor. Türkiye’de tarım teknolojilerine yönelik çalışmalar yürüten bazı girişimler ise şimdiden ses getirmeye başladı.
Pamukta 130 milyon dolar çöpe gitmeyecek
Afara, pamuk üreticilerine yönelik geliştirilen bir robot. Pamuk hasadı sonrasında yere dökülen yüzde 5 ile yüzde 20 seviyesindeki pamukları görüntü işleme teknolojisi ile tespit edip, robotik kollarla bulunduğu koordinattan topluyor. Afara projesini hayata geçiren ekip, Türkiye'de 1 yılda yere dökülen 130 milyon dolarlık pamuğun kazanılmasına ve verimliliğin artırılmasına odaklanıyor. KOSGEB Ar-Ge programını tamamlayan robot, uluslararası patent alma sürecinde ilerliyor.
Arı sütü üretiminde kolaylık
Patent alma süreci devam eden BeePlant isimli girişim, Türkiye'deki arıcılar tarafından pek fazla üretilmeyen arı sütünün, insan ve arıların sağlığını gözeterek her arıcı tarafından üretilebilmesini amaçlıyor. İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki girişim, yapay zekâ kullanılarak tek tuşla arı sütü üretimi ve larva transferi sağlayan modüler kovan sistemi sayesinde arı ölümlerini yüzde 40 oranında düşürüyor ve 2 kat yüksek verim sağlıyor.
Sulamadan toprağa akıllı girişimler
Üreticilerin sulama problemlerine bir çözüm olarak nesnelerin interneti teknolojisini kullanarak geliştirilen yerli girişim Esular, tarımsal, peyzaj ve özel sulama alanları için sensör destekli, etkin, kablosuz, otomatik akıllı sulama çözümleri sunuyor. Hem maliyetleri azaltması hem de kablosuz şekilde çalışmasının yanı sıra pratik kurulumu ve kolay kullanım imkânı gibi özellikleri ile yüksek verim alınmasını sağlıyor. Esular, üreticileri zorlayan su maliyetini azaltmak, su kaynaklarını korumak ve geniş arazilerde sulamanın kolaylaştırılması gibi konularda çözüm yolu olmayı hedefliyor.
2020 yılında faaliyete geçen Frux, topraksız tarım sistemleri üzerine uzmanlaşan bir girişim. Yapay zekâ ve nesnelerin interneti entegreli bu girişim, şehir merkezlerinde sürdürülebilir bir tarım çözümü sunuyor. Tarımsal üretimin mevsimden bağımsız yılın 365 günü minimum kaynak ve sıfır pestisit ile maksimum verimlilikte yapılmasını sağlarken, su, gübre ve toprak kullanımını azaltarak, şehir merkezlerini tarım arazilerine dönüştürmeyi hedefliyor.