tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.04.2022

Tarım donmaya devam ediyor

Tarım donmaya devam ediyor

Uzun süredir soğuk hava koşullarının etkisi altında olan Türkiye, zirai don sebebiyle tarım alanlarında kayıplar yaşıyor. Çukurova’nın ardından Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep ve Manisa’da da üreticiler don nedeniyle ciddi boyutlarda zarar gördü. Tarım sigortalarından faydalanamayan üreticiler destek bekliyor.

Mazot, gübre ve zirai ilaçlar gibi tarımsal girdilerde yaşanan fiyat artışlarından fazlasıyla etkilenen üreticiler, bugünlerde üretim alanlarında don zararı ile karşı karşıya kalıyor. İlk olarak Çukurova’da ocak ayının sonunda meydana gelen don sebebiyle meyveler önemli ölçüde zarar görürken, mart ayında gerçekleşen don afeti meyve bahçelerinden tarla bitkilerine kadar birçok ürün ve meyve ağacında büyük hasarlara yol açtı. Bu afetin özellikle narenciye verimlerini önemli ölçüde etkileyeceği konuşuluyor.

Kayısıda hasar büyük

Türkiye genelinde yaşanan soğuk hava koşulları, üreticilerin yaşadığı mağduriyeti üst seviyeye çıkarmaya devam ediyor. Nisan ayında Malatya’da yaşanan zirai don nedeniyle kayısı bahçeleri ağır hasar görürken, bölgenin ovalık alanlarında bulunan ürünlerde yüzde 80 oranında kayıp olduğu belirtiliyor. Ayrıca Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, zirai donun kayısı bahçelerinde yarattığı ekonomik kaybın 1 milyar doların üzerinde olduğunu ifade ediyor. Kayısı üreticileri ise devletin bu durumu doğal afet kapsamına alarak destek vermesini bekliyor. 

zirai-don.jpeg

Fıstık ağaçları zarar gördü

Malatya’nın yanı sıra Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi ve Gaziantep’te de etkisini gösteren zirai don, başta fıstık ağaçları olmak üzere diğer ürünlere de zarar verdi. Çoğu üreticinin tarım sigortası yaptırmaması ve meyvesi olmayan ağaçların sigortalanmaması don olayına karşı çözüm bulmayı zorlaştırıyor. Ayrıca fıstık ağaçlarında yüzde 20 - 30 oranında kayıp yaşanması nedeniyle fıstık fiyatlarında artış olacağı öngörülüyor.
Don afetinin hasar yarattığı bir diğer nokta da Manisa'nın Saruhanlı ilçesi oldu. 14 ve 15 Nisan tarihleri arasında etkili olan don, bağlarda zarara yol açtı. 110 bin dekar bağ alanı bulunan ilçenin Dilek ve Tirkeş mahallelerinde, bağların hemen hemen hepsi dondan etkilendi. TARSİM tarafından bağlarda zarar tespit çalışmaları başlatıldı.

Tarımda sigortasızlık mağduriyet yaratıyor

Tarımsal üretimde önemli kayıplar yaşatan don afetleri Türkiye’nin doğusundan batısına birçok üretim alanında kayıplar yaşatmaya devam ediyor. Meyvesi olmayan ağaçların sigortalanmaması, don zararına uğrayan ağaçlardan yaşanacak ekonomik kayıpların karşılanmayacağı anlamına geliyor. Üreticilerin gerekli önlemleri almaları ne kadar kritikse, her geçen gün artan doğa olayları nedeniyle tarım sigortalarını yaptırmanın önemi de artıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.