Dünyada avokado üretiminin ve ihracatının başkenti sayılan Meksika’nın Michoacan eyaleti son yıllarda suç kartellerinin hedefi olmuş durumda. Avokado pazarını ele geçirmek isteyen suç örgütlerinin yaptıkları ise en büyük ithalatçı olan ABD’nin bölgeden ithalatı durdurmasına yol açtı.
Dünyanın en büyük avokado üreticisi olan Meksika ilginç olaylara sahne oluyor. Ülkenin Michoacan eyaleti yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin ton üretimle dünyada ilk sırada yer alıyor ve avokadonun dünya başkenti olarak biliniyor. Fakat bu popülerlik Meksikalı suç kartellerinin de iştahını kabartmış durumda.
ABD’ye avokado ihraç etmeye yetkili tek eyalet olan Michoacan, dünyanın en büyük avokado ithalatçısı olan ABD’ye yılda yaklaşık 2,5 milyar dolara yakın ihracat yapıyor. Ancak eyaletin aynı zamanda suçun ve suç kartellerinin etkin olduğu bir bölge olması, avokado üretiminde ve ticaretinde sorunlara neden oluyor.
Tehdit telefonları ihracatı durdurdu
Güvenlik sorunlarının olduğu bölgede daha önce de benzer olayların yaşandığı görülüyor. ABD’li yetkililer, 2019’dan bu yana Michoacan’daki çalışanlarının can güvenliğinin sağlanmaması durumunda avokado ithalatının durdurulacağı konusunda ilgili kurum ve kuruluşları uyarıyordu. Fakat eyalette kontrolün tamamen güvenlik güçleri elinde olmaması, bu talebin yerine getirilmesini zorlaştırıyor. Meksika basını geçtiğimiz ağustos ayında müfettişlerinin bölgede silahlı soyguna maruz kalması nedeniyle ABD’nin yetkililere uyarısını yinelediğini yazmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise ABD, Meksika’dan avokado ithalatını durdurduğunu açıkladı. Kararın Michoacan eyaletinde denetim yapmakla görevli bir müfettişin telefonla tehdit edilmesi üzerine alındığı bildiriliyor.
Avokado üreticileri önlem arayışında
ABD’nin ithalatı askıya alma kararının ardından Meksikalı Avokado Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (APEAM), ülkedeki ilgili birimlerle birlikte ABD’nin Meksika Büyükelçiliği ve ABD Tarım Bakanlığı ile iş birliğini sürdürmek ve mümkün olan en kısa sürede avokado ihracatına yeniden başlayabilmek için gerekli güvenlik planlarını ve protokolleri gözden geçiriyor.
Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador ise konuyla ilgili açıklamasında, bu kararın güvenlik gerekçelerinden çok ABD’nin ekonomik ve siyasi çıkarlarıyla ilgili olduğunu ve kararda ABD’ye avokado satmak isteyen lobilerin etkili olduğunu iddia ediyor.
Suç örgütlerinden üretici olur mu?
Sadece ABD’ye yıllık olarak 1,2 milyon ton avokado ihraç eden ve 2 milyar 380 milyon dolarlık gelir elde eden bölge halkı, avokadoyu rengi ve sağladığı kazanç nedeniyle 'yeşil altın' olarak tanımlıyor. Öyle ki avokado ihracatının bölgedeki on binlerce kişinin refaha kavuşmasındaki temel etken olduğu belirtiliyor.
Uzmanlara göre bu kazançlı sektöre suç örgütlerinin de kayıtsız kalmadığını, hatta bu bölgelerde kontrolü ele geçirmek için kanlı savaşlar yaşandığını bildiriyor. Çetelerin, avokado üreticilerinden haraç almak ve fidye için adam kaçırmak dışında avokado pazarını ele geçirmek için üretim de yaptığı belirtiliyor.