Trabzon’da konteyner içinde yetiştirilen bitkiler dünyaya ihraç edilmeye hazırlanıyor. Halihazırda 20’ye yakın ürünün yetiştirildiği bu kabinlerde bitkilerin toprakla teması olmazken, 25 günde hasat edilebiliyor.
Trabzon'un Yomra ilçesinde yatırımcı Elif Çakıroğlu ve ekibi konteyner içinde yetiştirdikleri mini bitkileri dünyaya ihraç etmeye hazırlanıyor. Bitki yetiştirmek için özel olarak hazırlanan bu kabinlerde, toprakla teması olmayan 20’ye yakın bitki üretiliyor. Ayrıca bitkiler çimlendirme döneminden sonra hasada kadar bilgisayarlar üzerinden takip ediliyor.
Geçmişte ABD’de de denenen “konteyner tarlalar” gıdayı daha kolay üretme fırsatı sağlıyordu. Şimdilerde ise buna benzer bir uygulamanın gelişmiş hali Trabzon’da üretime başladı. Bitkilere özel hazırlanan konteyner ve kabinlerde salatalık, fesleğen, marul, şeker otu, kabak, fasulye maydanoz gibi ürünler yetiştirilebiliyor ve 25 günde hasat edilebiliyor.
Ürün çeşitliliği artacak
İki yıldır Ar-Ge çalışması yürüten ekibin yola çıkış amacı, hazırlanan konteyner bitki fabrikalarında doku kültürüyle fide ve fidan yetiştiriciliği yapmak. Ayrıca sadece üretim değil, ihracat da hedefleniyor. Gelecekte konteyner ve kabin sayısının artmasıyla ürün çeşitliliğinin de artacağına da işaret ediliyor.
İklim değişikliğinin yarattığı kuraklık, yüksek sıcaklık ve orantısız yağışlar sebebiyle tarımsal üretimin zor dönemler geçirdiği aşikâr. İlerleyen dönemlerde buna benzer topraksız tarım sistemlerinin öneminin artması kaçınılmaz bir gerçek.