tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.12.2021

Kızılırmak Deltası maden buldu

 

Kızılırmak Deltası maden buldu!!.jpg

Samsun'un Kızılırmak Deltası su eğrelti otlarından azolla filiculoides tarafından kuşatma altında. Bölgeyi kızıla boyayan su eğrelti otu, suyun buharlaşmasını engelliyor ve suyu temizliyor. Ayrıca bölgenin tarımsal üretimine de olumlu etki edeceği düşünülüyor.

Renkli görüntüsüyle dikkatleri üzerine çeken su eğrelti otlarından azolla filiculoides, Samsun’da Kızılırmak Deltası'na yayılarak bölgeyi adeta kuşatıyor. Deltanın su yüzeyinin tamamen kırmızı renge dönüşmesine neden olan bitki, suyu temizleme ve suyun buharlaşmasını engelleyici özelliklere sahip. Ayrıca birçok işlevi bulunan azolla filiculoides, biyogübre olarak kullanılabilirken, biyogaz üretimi, gıda ve tıp endüstrisi gibi çeşitli alanlarda kullanılmasıyla sebebiyle büyük önem taşıyor. Böylesine yararlı özelliğe sahip olmasıyla da bölge halkı tarafından “yeşil altın madeni” olarak adlandırılmaya başladı bile.

Önemli miktarda azot içeriyor

Bitkinin kızıl renge dönüşmesinin ardında ise güçlü güneş ışığı, düşük sıcaklık ve olumsuz çevre koşulları altında antosiyanin sentezinin teşvik edilmesi yatıyor. Böylelikle eğrelti otu yaprakları yeşil rengini kaybediyor ve kızıla dönüyor.

Dünyada 7 farklı türü olan su eğrelti otunun -5 ile +35 dereceler arasında yayılım gösterdiği biliniyor. İçerdiği azot miktarı nedeniyle de Uzakdoğu'da çeltik tarlalarında yeşil gübre olarak etkin bir şekilde kullanılıyor.

 

Kızılırmak Deltası maden buldu! .jpg

Yüksek verim için doğal seçenek

Kızıl renge bürünen bu eğrelti otunun büyük miktarlarda azot depolayabildiği ve ağır metalleri ortamdan uzaklaştırabildiği biliniyor. Bu nedenle de tarım alanlarında kullanılması ve fayda sağlaması açısından doğal bir seçenek haline dönüşüyor.

Bitkinin yayılım gösterdiği Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarının olduğu bölgelerde fındık ve çeltik başta olmak üzere tarımsal üretimin yapıldığı alanlarda iyi bir azot kaynağı konumunda olacağı düşünülüyor. Azolla filiculoides’ın sahip olduğu bu özelliklerle verimliliğe büyük ölçüde katkı sağlayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Elbette bu noktada üreticilerin bitki hakkında bilgilendirilmesi ve kullanımının teşvik edilmesi oldukça kritik.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.