tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.11.2021

Ayçiçeği ve buğdayda ithalat gerçeği etiketten okunuyor

aycicegi-ve-bugdayda-ithalat-gercegi-etiketten-okunuyor2.jpgGıdadaki enflasyon kurdaki depremin ardından vites büyütürken marketler temel ürünlere satış kotası koymaya başladı. Fiyatında fahiş artışlar olan ürünler Türkiye’nin tarımdaki kökleşmiş sorununa işaret ediyor.

Uzunca bir süredir değer kaybetme eğilimindeki Türk lirasının Salı günü yaşadığı sert düşüş tarım ve gıda ürünlerine güncellenen etiketlerle yansımaya başladı. Tarımsal zincirin son halkası olan tüketicilerin üretim maliyetlerindeki enflasyon ve tedarik krizini anlamaları için market ve pazar fiyatlarına bakması yetiyor.

Özellikle yaz aylarından beri pek çok üründe birden fazla zam yaşanırken, temel gıda ürünlerindeki enflasyon ise yıllar öncesine kalmış sahneleri tekrar canlandırmaya başladı. Bitkisel yağ, şeker ve un gibi ürünlerde bir süredir fabrikalar tarafından uygulanan satış kotaları marketlere de yansımış durumda.

Ayçiçeğinde zam alışkanlığa dönüştü

Kurdaki depremle birlikte fiyatı yükselen ve satışına kota getirilen ilk ürünlerden biri ayçiçek yağı oldu. Kilogram fiyatının 25 TL’yi bulduğu üründe tüketiciler zamlara ve fahiş fiyatlara aslında uzun süredir alışkın! Türk lirası güç yitirdikçe ayçiçek yağının da pahalı hale gelmesindeki asıl neden ise üretimdeki yetersizlik ve ithalata bağımlılık.

Ayçiçeği ve buğdayda ithalat gerçeği etiketten okunuyorYağ hırsızları geri mi gelecek?

Türkiye bugün itibariyle dünya genelinde en çok ayçiçeği tohumu ithal eden ülke! Covid-19 salgınıyla birlikte gelen ithalat-ihracat kısıtlamalarının fiyata bariz şekilde yansıması da bu yüzden. Pandemi öncesinde kg fiyatı 10,5 TL civarındaki ayçiçek yağı bu yılın başına gelindiğindeyse 15 TL sınırına ulaşmıştı. “Yağ hırsızları”nın ortaya çıkmasına bile yol açan o fiyat tablosuna bugünlerde tam 10 TL daha eklenmiş halde.

Ekmek de un ve makarnanın peşinden gidecek

Bazı marketlerde satışı birer paket ile sınırlandırılan unun yanı sıra ekmek ve makarna gibi diğer buğday temelli ürünlerde de yeni zamlar kapıyı çaldı. Bu yıl içinde değeri ikiye katlanan unun kilosu önümüzdeki günlerde 12 TL/kg, 1 paket makarnanın ise 5 TL civarında olacak. Üretim maliyetlerinin 5 yılda 3 katına çıktığını söyleyen Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’ya göre ekmek fiyatlarının da 2,5-3 TL’ye çıkması kaçınılmaz.

Buğdayın kaderi ayçiçeği ile aynı

Buğdaydan üretilen ürünlerde fiyatların döviz kurundaki hareketliliğe paralel olması da bir tesadüfe değil, dahası, tıpkı ayçiçeğindeki gibi acı bir gerçeğe işaret ediyor. Anadolu’da tarımın sembolü olan buğdayda, tüm üretim ve ihracata karşın sürekli artan dışalımı Türkiye’yi ithalatta da ilk sıraya yerleştirmiş durumda!

aycicegi-ve-bugdayda-ithalat-gercegi-etiketten-okunuyor1.jpgİthalata 2,3 milyar dolar harcandı

Son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaşan küresel buğday fiyatlarında pandemi ve düşük yağış miktarları etkili olurken, başta kuraklık olmak üzere benzer süreçler yerli üretimi de en az diğer üretici ülkelerde olduğu gibi potansiyelinin altında bıraktı. Ancak geçtiğimiz yıl 2,3 milyar dolarla dünyanın en büyük buğday ithalatçısı konumuna gelen Türkiye’nin dünya genelindeki bu enflasyondan en olumsuz şekilde etkilenmesi ne yazık ki şaşırtıcı değil.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.