tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.06.2021

Buğdayın çığlığı Anadolu’dan Kanada’ya uzanıyor

Buğdayın çığlığı Anadolu’dan Kanada’ya uzanıyor

İklim değişikliğinin bedeli olan aşırı sıcaklar ve kuraklık bu sezon Büyük Okyanus kıyılarından Güneydoğu Anadolu’ya kadar dünyanın pek çok bölgesinde buğday üreticilerinin kaderini ortaklaştırdı.

Ülke genelinde düşük yağış oranlarıyla geçen kış ve bahar aylarının ardından Türkiye çoğu bölgede son haftalardaki yağışlarla nefes aldıran bir Haziran ayını geride bırakıyor. Ancak 1 yıldan uzun bir süre öncesine dayanan ve su kaynaklarını alarm durumuna geçiren kuraklık, yarattığı ürün kayıplarıyla tarım alanındaki izini çoktan bırakmış durumda.

Tahıl arazileri iklim krizinin aynası

Son 50 yılın en sıcak mayıs ayının yaşandığını bildiren Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporuna göre, özellikle yağış aslığı oranı yüzde 80’e varan Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tarım arazileri iklimdeki tablonun aynası olacağa benziyor. Bu aynada en çok göze çarpan ürün ise geçtiğimiz yıla oranla 1,5 milyon tonluk rekolte düşüşü beklenen buğday.

Hasat sezonunun henüz ilk günlerinde olunduğu halde buğday fiyatlarını 2,5 TL’nin üzerine çıkaran ve piyasadaki ithalat yükünü arttırması beklenen hububat üretimindeki düşüşe karşılık geçtiğimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasa müdahalesine başvurulacağını duyurmuştu.

bugdayin-cigligi-anadolu-dan-kanada-ya-uzaniyor1.jpg

Fiyat ibresi sıcaklık ibresiyle birlikte yükseliyor

Buğday piyasasına dair endişelerin tek nedeni ülke içindeki rekolte düşüşü ve yükselen fiyatlar değil. Kuzey Amerika başta olmak üzere dünya genelinde görülen kuraklık dalgaları, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle zaten olağanüstü koşullarda seyreden küresel buğday pazarında da fiyatları yukarı doğru çekiyor.

ABD’de buğday üretiminin yoğun olduğu kuzeybatı kıyılarında rekor düzeye ulaşan hava sıcaklıkları ekim alanlarında ciddi kayıplara yol açarken bahar buğdayında fiyatlar son 4 yılın üzerine çıktı. Kanada’nın batısında ise en az 130 kişinin ölümüne neden olduğu bildirilen aşırı sıcaklar buğdayın değerini yalnızca bir haftada yüzde 12 arttırmış durumda.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.