tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.04.2021

tarlasera Nisan sayısı okurlarıyla buluştu!

tarlasera Nisan sayısı okurlarıyla buluştu!

Tarımda girdi maliyetleri ile üretici destekleri arasındaki kritik denklemi masaya yatıran Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’nın her Nisan ayında olduğu gibi bu ay da küçük okurlarına bir armağanı var!

Kadınlar tarihin her döneminde ve bütün toplumlarda çeşitli çalışma biçimleri ile üretim faaliyetleri içerisinde yer aldı ve almaya devam edecek. Ancak erkek egemen anlayışın biçtiği toplumsal cinsiyet rolleri kadınlara yönelik ayrımcılığı derinden yaşatıyor. Kırsal alanlarda ise kentlere göre cinsiyet eşitsizliği hem istihdamda hem de temel hak ve özgürlüklerde çok daha derin.

TÜİK’in Temmuz 2020 verilerine göre tarımda kadın istihdamının yüzde 41,5 oranında olduğu görülüyor. Ancak bir de buzdağının görünmeyen kısmı var: Ücretli veya yevmiyeli olarak çalışan kadın oranı yüzde 12, işveren olarak çalışan kadın oranı yüzde 0,2, kendi hesabına çalışan kadın oranı yüzde 8,6, ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadın oranı yüzde 78,3, tarımda sosyal güvenliği olmadan kayıtdışı çalışan kadın oranı yüzde 95.

Tarımda kadın rol modellerin sayısı artmalı

Düzenledikleri Tarımda Teknolojik ve İnovatif Çözümler Yarışması’yla kadınların baskılanan büyük gücünü tarımla buluşturmayı hedefleyen Teknolojide Kadın Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney bu ay tarlasera’nın konuğu oldu. “Tarımda da kadın rol modeller çıkartmalıyız” diyen Öney’le olan söyleşimizin en çok da kadın okurlarımız için ilham verici olmasını diliyoruz. Özellikle de kadına yönelik şiddeti meşrulaştıracak kararların alınarak sosyal ve ekonomik baskıların arttırıldığı, ancak tüm bunlara karşılık kadınların mücadele azminin de perçinlendiği şu günlerde...

tarlasera-nisan-sayisi-okurlariyla-bulustu2.jpg

Türkiye’deki istikrarsız ekonomi ve tarım politikaları, üretimde başat rolü olan iki noktada dengeleri bozuyor: Tarımda girdi maliyetleri ve üretici destekleri. Artan girdi maliyetleri ve yetersiz üretici desteklemeleri bütün üreticileri etkiliyor. Riskin en büyüğüyle yüzleşenler de küçük ölçekli tarım işletmeleri. Çözüm bulunamazsa Türkiye’deki üretici sayını azaltmaya devam edecek olan bu denklemi Kapak Konusu sayfalarında tarlasera inceledi.

Bu ay başka neler var?

Küresel pazarda kuru üzüm Türkiye ile özdeş bir ürün. Üretim ve ihracattaki rakipsiz konumuna karşın Türkiye’nin kurutmalık üzümde rekolteler büyümeye devam ediyor. Arz ile talep arasındaki dengeyi riske atmaya başlayan bu durumun ilacı ise planlı üretim. Nisan sayısında kurutmalık üzüm dosyasını açan tarlasera, ürünün geleceğini garantiye alacak bir üretim modelinin yollarını araştırıyor.

tarlasera-nisan-sayisi-okurlariyla-bulustu1.jpg

Bu ay tarlasera’nın Detay sayfaları da ülke ve dünya tarımına dair ilgi çekici pek çok konuyu bir araya getiriyor. Türkiye’de örnekleri giderek artan dikey tarım uygulamaları, iklim değişikliğinin tarımdaki etkilerine karşı bitki gelişim düzenleyicilerin rolü, Nohut üreticilerinin baş düşmanı antraknoz hastalığıyla mücadele yöntemleri, tarım makineleri ihracatında yeni hedefler, meyve pazarının yükselen değeri Norveç böğürtleni ve Tayvan’ın tarım teknolojilerinde yakaladığı başarının öyküsünü tarlasera Nisan sayısında okuyacaksınız.

Çocuklara yönelik bir tarım dergisinin Türkiye’deki ilk ve tek örneği olan tarlasera Çocuk eki, her Nisan ayında olduğu gibi bu yıl da Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya eşlik ediyor. Küçük okurlarımızın 23 Nisan armağanı olan tarlasera Çocuk ile birlikte tarımın renkli dünyasını eğlenerek keşfedeceklerini düşünüyoruz.

Okumak için mola verin!

Yenilikçi tasarımı ve görsel kalitesiyle yıllardır okurlarına çok özel bir dergi deneyimi yaşatan tarlasera’nın Nisan sayısını edinmek Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Derginizi dijital ortamda okumak için ise Dergilik uygulamasını telefonunuza indirip bu linke tıklayabilirsiniz. tarlasera’yı her ay masanızda görmek için ise tek yapmanız gereken abone olmak. Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.

Keyifli okumalar dileriz!


Yorumlar
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.