E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Mart sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
13.02.2021
Tarımsal destekler kapsamında ilk ödemeler üretici hesaplarına ulaşmaya başladı. İlk olarak hububat ve yem bitkisi üreticilerine toplam 1 milyar 262 milyon TL ödeme yapılacak.
Yer yer düşen yağışlara karşın Türkiye’de geniş bir coğrafya için son derece susuz geçen kış mevsimi soğuk yüzünü ülke genelinde bugünlerde yeniden göstermeye başladı. Kuraklığın neden olduğu sorunlarla boğuşurken bir yandan da aşırı soğuklara ve zirai don riskine karşı önlem almaya devam eden üreticiler, bir yandan da giderek yaklaşmakta olan bahar sezonu için hazırlıklara başladı bile.
Finansal açıdan zaten zor geçen bir dönemde yaşanan bu iklim kaynaklı krize karşı üreticilerin tek dayanak noktası ise tarımsal destekler. Geçtiğimiz yılın takvimine göre bu yıl üreticilerle bir hafta daha erken buluşan destek ödemeleri dün itibariyle hesaplara yatmaya başladı. Toplam 1 milyar 262 milyon TL değerindeki ilk ödemeler 391 bin 249 üreticiyi kapsıyor.
Üretici maliyetlere denk destek artışı bekliyor
Kasım ayında gerçekleşen bütçe görüşmelerinde tarımsal destek ödemelerine toplam 22 milyar TL bütçe ayrılması kararlaştırılmıştı. Bir önceki sezon için belirlenen bütçeyle aynı seviyede kalan bu destek miktarı, yıl içinde artan girdi fiyatlarıyla karşı karşıya kalan pek çok üretici için hayal kırıklığı yaratmıştı.
12 Şubat itibariyle hesaplara gönderilmeye başlayan destek ödemeleri ise hububat ve yem bitkisi üreticilerine yönelik olacak. Buna göre ödemelerin 762,5 milyon TL’si hububat üretimi yapan 155 bin 179 üreticiye ulaşacak. Yem bitkileri desteği kapsamında ise 226 bin 70 bin üreticiye toplam 500 milyon TL ödeme yapılacak.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Bitki beslemede ağırlaşan maliyetler karşısında üretici desteklerinin yüzde 100 arttırılacağı duyuruldu. Ancak 2020 başına oranla gübre fiyatlarındaki artış da yakında aynı seviyeye ulaşacağa benziyor. Enflasyona dair en iyimser tahminler ise sonbaharı işaret ediyor.
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Sulama yapan üreticilerin Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ödediği hizmet bedelinde sistem değişiyor. Buna göre harcanan su arttıkça yapılan ödeme de katlanarak artacak.
Yıllar önce bir “şaka” ile başlayan, ardından bir gizem bulutuna dönüşen ekin daireleri, bugün ise sanatçıları, üreticileri, girişimcileri ve tarıma ya da görsel sanatlara meraklı pek çok insanı bir araya getiren bir kültür öğesi olarak arazileri süslemeye devam ediyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sebze ve meyvede getirilen tanzim satış uygulamasının tohum, tarım ilacı ve gübre de başlaması için çalışma yapıldığını söyledi.