Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde giderek daralan tarım alanları, buna karşın “yükselmeye” devam ediyor! Danimarka’da inşa edilen Nordic Harvest, Avrupa’nın en büyük dikey tarım alanlarından biri olarak üretime başladı.
Kentleşme ve sanayileşme gibi süreçlerin en dinamik olarak yaşandığı zamanlar, aynı zamanda tarım alanlarının da giderek daraldığı dönemlere denk geliyor. Bu durum, aynı gelişimleri yaşayan her ülke için geçerli. Ancak teknoloji faktörü, artık daha dar alanda daha verimli üretim yapmayı mümkün kılarak bu kaybı ikame ediyor.
Tabii bu, tarım arazilerinin üzerine titremek gerekliliğini değiştirmiyor! Özellikle son yıllarda değerli üretim alanlarını hızla feda etmekte olan Türkiye ne yazık ki bu açıdan olumsuz bir örnek vermeye başladı. Tarımsal arazi politikaları açısından olumlu örneklerin pek çoğunun adresi ise Avrupa ülkeleri.
Tarımın “dikine” yolculuğu hızlandı
Kentleşme sürecini yüzyıllar öncesinden yaşamaya başlayan ve bugün itibariyle ekilebilir alanları dünya ortalamasına göre oldukça düşük olan bir kıta için bu durum şaşırtıcı değil, hatta bir zorunluluk. Hem bitkisel üretimi kentsel alanlara taşıyabilmek hem de geniş kitlelere taze ürün ulaştırabilmek için en çok başvurulan konseptlerden biri de dikey tarım.
Avrupa’nın en büyük dikey tarım alanlarından biri ise geçtiğimiz günlerde üretime başladı. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 14 katlı bir yapı olarak inşa edilen Nordic Harvest, geçmişte daha çok hobi düzeyinde üretimle özdeşleşen dikey tarımın geniş çaplı ve endüstriyel düzeyde de yapılabileceğini kanıtlıyor.
Yüzde 95 su tasarrufu ile üretim
Kopenhag’ın Taastrup bölgesinde bundan 7 yıl önce başlatılan proje kapsamında toplam 7 bin metrekarelik bir topraksız tarım alanı oluşturuldu. Tamamen kapalı ve kontrollü bir üretim alanı olan Nordic Harvest’ta hem bitki koruma uygulamalarına, yani tarım ilacına ihtiyaç duyulmuyor. Tamamıyla yenilenebilir enerji kullanılan yapıda üretim yüzde 95 su tasarrufu ile yapılabiliyor.
20 bin LED ışık kullanılıyor
Geçtiğimiz Aralık ayında marul başta olmak üzere yeşillik türlerinin üretimine başlanan Nordic Harvest’ta çalışan insan sayısı aslında oldukça az. Bunun nedeni tohum taşımadan veri toplamaya kadar pek çok işi tarım robotlarının üstlenmesi. Bitkiler için günışığının yerini alan tam 20 bin adet LED ışık ise burayı biraz sessiz ama ışıl ışıl bir ortam haline getiriyor!
Yılda 15 kez hasat yapılacak
Projenin arkasındaki isim olan Anders Riemann, bu yılın ilk çeyreği itibariyle 200 ton ürün elde ederek pazara giriş yapacaklarını söylüyor. Yıl boyunca tam 15 kez hasat yapılması planlanan Nordic Harvest’ta 2021 için hedef ise toplam bin ton yeşillik üretmek. Şimdiden pek çok sipariş almaya başlayan bu dikey tarım alanının müşterileri arasında ise restoranlar, süpermarketler ve catering hizmeti veren firmalar bulunuyor.