Tarımda büyük bir devrimin habercisi olan buluşlarıyla Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi olan Charpentier ve Doudna’nın imza attığı CRISPR-Cas9’u Kapak Konusu sayfalarında inceleyen tarlasera bu ay da okurlarına dopdolu bir içerik sunuyor.
Herkesin kendi hayatında özel bir yere konumlandırdığı bir başarı hikayesi vardır. Ancak bir de bilimsel başarı hikayeleri vardır ki; bunların bazıları toplumların yalnızca bugününü değil geleceğini de etkileyecek kapılar açar. CRISPR-Cas9 gen düzenleme teknolojisi 2020 Nobel Kimya Ödülü’ne hak kazanan Emmanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna’nın öyküsü de bunlardan biri. Dünya için yepyeni bir çağın kapılarını aralayan bu keşif, sağlık ve tarım gibi insan hayatının vazgeçilmez iki alanında büyük vaatlerde bulunuyor.
Tabii her başarı ne yazık ki her zaman bir anda ve herkes tarafından desteklenmeyebiliyor. Tıpkı CRISPR-Cas9’un tarım alanında kullanımının pek çok ülke tarafından büyük ile karşılanması ve bazı regülasyonlarla engellenmeye çalışılmasında olduğu gibi. Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, Aralık 2020 sayısında bu yeni biyoteknolojik devrimi tüm yönleriyle ele alıyor.
Teknolojik dönüşümün diğer parçaları
Genetik bilimi tarımda yaşanan teknolojik dönüşümün çok kritik bir parçası. Ancak elbette bu dönüşümün çok çeşitli kolları var. Bitki besleme alanında üreticilere yeni imkanlar sunan toprak düzenleyici gübreler buna bir örnek. Toprağın ve bitkilerin üretkenliğini sınırlayan faktörlere karşı mücadelenin bir parçası haline gelen bu ürünleri tarlasera inceledi.
Kanal İstanbul’un gölgesinde tarım
Tüm bu teknolojilerin doğallığında tarımsal üretimin katlanarak arttığı bir ortam yaratması gerekiyor. Ancak aksine, Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede tablonun geneline bakıldığında tarımın kan kaybettiği ve şartlar değişmezse kaybetmeye devam edeceği görülüyor. Yeryüzünü bir bütün olarak etkileyen iklim değişikliği başta olmak üzere buna sebep olan çokça faktör var.
Bu faktörleri tersine çevirmek ise yine insanın elinde. Ancak yaşamın ve tarımın devamlılığına çözüm yolları aramak gerekirken, kimi girişimler bu olumsuz süreci daha da hızlandırıyor. Tıpkı metropol niteliğine karşın tarımın ve doğal yaşamın hala önemli yere sahip olduğu İstanbul’un geleceğini riske atan Kanal İstanbul projesi gibi. tarlasera hararetle tartışılmaya devam eden bu projenin şehirdeki bitkisel üretim ve doğal dokuya olası etkilerini masaya yatırıyor.
Bu ay başka neler var?
Her ay olduğu tarlasera’nın Aralık sayısı da üreticiden tüketiciye tarımın tüm zincirlerini ilgilendiren konularla dopdolu. Bilenler için eski, henüz tanışanlar ise yeni bir ürün olan pembe domatesin ülke tarımındaki halleri, üretimi gözle görülür şekilde artmaya devam eden brokolide ekim hazırlığı ve doğru tohum tercihleri, Hindistan’ın temel gıda ürünü sayılan ve her fiyat artışında ülkeyi krize sürükleyen soğanın bu kalabalık ülkedeki ders alınması gereken öyküsü bunlardan bazıları. Aynı şekilde, 2020 itibariyle Türkiye’nin toplam traktör üretiminin yüzde 68’ini karşılayan TürkTraktör’ün Satış Direktörü olan Rehda Cem Akyüz ile yaptığımız söyleşiyi de keyifle okuyacağınıza eminiz.
Aralık 2020 sayısı aynı zamanda yaklaşık 7 yıldır tarlasera’nın Yayın Yönetmenliğini sürdüren İpek Neşe Arslan’ın bu imza ile okurlarla buluştuğu son sayı. 2021 yılıyla birlikte yeni görevlerle tarlasera’nın yaratıcısı olan Tematik ekibinin ayrılmaz bir parçası olmaya devam edecek olan Arslan’ın eşsiz emeği, aklı ve becerileriyle bu ailenin parçası olmasından duyduğumuz sevinci bu vesileyle dile getirmek isteriz.
Okumak için mola verin!
Yenilikçi tasarımı ve görsel kalitesiyle yıllardır okurlarına çok özel bir dergi deneyimi yaşatan tarlasera’nın Aralık sayısını dijital ortamda okumak için Dergilik uygulamasını telefonunuza indirip bu linke tıklayabilirsiniz. Derginizi elinize alıp okumayı tercih ediyorsanız o halde Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. tarlasera’yı her ay masanızda görmek için ise tek yapmanız gereken abone olmak. Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.
Keyifli okumalar dileriz!