Kapak Konusu sayfalarını Türkiye ve dünyadaki biyoçeşitliliğe ayıran Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, Kasım ayında da yine dopdolu içeriğiyle okurlarıyla buluştu.
Türkiye son günlerde neredeyse her yeni güne kendi para biriminin kaybettiği değere dair haberlerle başlıyor. Döviz kurlarında yaşanan bu amansız artışın ilk elden etkilediği alanlardan biri bitkisel üretim. Çünkü girdi kalemlerinin neredeyse hepsi büyük oranda ithalata bağımlı durumda.
tarlasera Kasım sayısında Türk lirasının girdiği bu türbülansta tarım adına en çok sarsıntıyı yaşayan iki cepheyi ele alıyor. Bunlardan ilki tarım makinelerinde yaşananlar. Bu yıl içinde traktör fiyatlarında yaşanan dörtte bir oranındaki artışa karşın bir yandan üreticiler yeni makine alımı için sıra bekliyor. Makine piyasasındaki bu karmaşık tabloyu Detay sayfalarımızda anlaşılır kılmaya çalıştık.
Fiyat artışlarını en dramatik şekilde yaşayan bir diğer piyasa ise bitki besleme. Üreticilerin ekonomik zorluklar karşısında gözden ilk çıkardığı girdi kalemi olan gübreleme buna karşın verim ve kazanç için kilit konumda. Buğdayda ekim döneminin başladığı bu günlerde bitkinin ihtiyaç duyduğu besin elementlerini, taban gübrelemesinin oynadığı kritik rolü ve bu uygulamanın püf noktalarını tarlasera Kasım sayısında ele aldı.
Renkleri geleceğe taşıyabilmek için
tarlasera’nın bu ay Kapak Konusu olarak belirlediği biyoçeşitlilik, yalnızca tarımın değil bir bütün olarak gezegenimiz üzerindeki yaşamın geleceği için kilit bir sözcük. Bu sözcük son yıllarda ne kadar “hovardaca” kullanılıyorsa, bir yandan biyoçeşitliliğin kendisi de o kadar sorumsuz yönelimlerin yarattığı risklerle boğuşuyor. Peki doğa ve tarımdaki renkliliği, verimi ve lezzeti geleceğe taşıyabilmek için neler yapmalı? tarlasera işte bu hayati sorunun cevabını arıyor.
Biyoçeşitlilik demişken; Anadolu coğrafyasının kendi bitkisel renkliliğinin göstergesi olan iki ürün de tarlasera Kasım sayısında kendine yer buldu. Bunlardan ilki, yaz aylarında yaşanan rekolte kaybına karşın üreticisine kazandırmaya devam eden avokado. Diğeri ise artık Türkiye’de de istikrarlı bir ekim profiline ulaşan mor patates.
Bu ay başka neler var?
Açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda tarımın konumuna dair ayrıntıları ve en kurak topraklarda bile sürdürülebilir sebze üretiminin mümkün olduğunu kanıtlayan Sundrop çiftliklerinin öyküsünü Detay sayfalarında anlatan tarlasera’nın bu ayki Röportaj konuğu ise Antalya-Aksu’nun önemli zirai bayilerinden Seher Doğan oldu. “Türkiye’de zirai bayi kirliliği mi var?” sorusuna cevap arayan bu söyleşiyi keyifle okuyacaksınız.
Okumak için mola verin!
Yenilikçi tasarımı ve görsel kalitesiyle yıllardır okurlarına çok özel bir dergi deneyimi yaşatan tarlasera’nın Kasım sayısını dijital ortamda okumak için Dergilik uygulamasını telefonunuza indirip bu linke tıklayabilirsiniz. Derginizi elinize alıp okumayı tercih ediyorsanız o halde Satın Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. tarlasera’yı her ay masanızda görmek için ise tek yapmanız gereken abone olmak. Bunun için Abonelik sayfamızdan yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.
Keyifli okumalar dileriz!