tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.10.2020

İşte AB vatandaşı olan dördüncü Türk ürünü!

İşte AB vatandaşı olan dördüncü Türk ürünü!

Avrupa Birliği Komisyonu nezdinde coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Aydın kestanesi artık uluslararası pazarda markalaşmaya hazır.

Henüz ülke genelinde hava sıcaklıkları hala üst seviyelerde olsa da artık Ekim ayının gelmesiyle birlikte kış mevsimine hazırlıklar tarım başta olmak üzere yaşamın tüm alanlarında başladı. Kimi tüketiciler için kış akşamların denildiğinde ise akla ilk gelen yiyecek kestane oluyor. Kestane denildiğinde ise akıllara en önce Aydın ili geliyor!

Artık pazarda AB künyesi ile dolaşacak

Yurtiçinde üretilen kestanenin yaklaşık yüzde 40’ında pay sahibi olan Aydın’da yetiştirilen kestane, kalitesi ve lezzetiyle hem Türkiye hem de dünya genelinde benzersiz bir tarımsal ürün ollarak ön plana çıkıyor. Aydın kestanesinin doğasında bulunan bu “marka” özelliğinin uluslararası düzeyde resmileşmesi için ise en önemli eşik artık aşıldı.

Ürünün Avrupa Birliği (AB) tescilli coğrafi işaret sahibi olması için Aydın Ticaret Borsası tarafından 2015 yılında yapılan başvuru süreci geçtiğimiz günlerde mutlu sona ulaştı. Böylece Malatya kayısısı, Aydın inciri ve Antep baklavasından sonra “AB vatandaşlığı”na hak kazanan dördüncü yerli tarım ve gıda ürünü de Aydın kestanesi oldu.

iste-ab-vatandasi-olan-donduncu-turk-urunu1.jpg

Hem taklide karşı korunacak hem fiyatı artacak

Başta İtalya ve Almanya olmak üzere Türkiye’den yapılan kestane ihracatında AB ülkeleri önemli yer tutuyor. Aydın kestanesinin bu pazarda AB imzalı coğrafi işaret ile yer alacak olması hem markalaşma hem de katma değer açısından büyük fayda sağlayacak. Aynı zamanda ürün taklit ve kötüye kullanıma karşı da koruma altına alınmış olacak. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “Aydın kestanesi artık tüm dünya tarafından bilinecek ve buna bağlı olarak fiyatı da artacaktır” diyor.

İşte AB tescili talep edilen diğer ürünler

Aydın kestanesi gibi AB tescil başvurusu yapılan diğer ürünler olan Afyon sucuğu, Afyon pastırması, İnegöl köfte, Taşköprü sarımsağı, Kayseri mantısı, Kayseri sucuğu, Kayseri pastırması, Antep fıstığı, Bayramiç beyazı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Antep lahmacunu, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Maraş çöreği, Çağlayancerit cevizi, Maraş tarhanası, Gemlik zeytini ve Milas yağlı zeytini için ise AB Komisyonu’nun inceleme süreci devam ediyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.