Artvin-Yusufeli’ne bağlı Kılıçkaya köyünde kadın girişimcilerin kurduğu kooperatif, üretim ve pazarlamada yakaladığı başarıyla kadınların tarımdaki dönüştürücü gücünü kanıtlıyor.
Kılıçkaya Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı, toplam 113 haneli bir köy. 1930 yılında Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanının seçildiği belde olarak ülke tarihine geçen bu köyünün öyküsü tam 90 yıl sonra yeniden kadınların imzasıyla bir kez daha baştan yazılıyor. Bu imzanın mürekkebini ise tarım oluşturuyor!
Geçmişten beri bitkisel üretimin önemli yer tuttuğu Kılıçkaya’da bundan kısa bir süre önce tarım ortak paydasında buluşan kadın üreticiler bir araya gelerek “Kılıçkaya Kadın Girişimci Üretim İşleme” adıyla bir kooperatif kurdu. Üretimden pazarlama aşamasına kadar birlikten doğan gücü kullanan kadınlar, hem bölgedeki ürün çeşitliliğini arttırmayı hem de yerel ekonomiye yepyeni bir soluk getirmeyi başardı.
Dört büyük şehre gönderiliyor
Kadınların emeğiyle toprakla buluşan domates, patlıcan, biber ve fasulye gibi sebzelerin yanı sıra dere kenarlarında yetişen böğürtlen, yabani erik ve dağ eteklerinden toplanan kuşburnu kooperatifin ürettiği ürün paletinde yer alıyor. Bu ürünlerden katkı maddesi kullanılmadan elde edilen salça, marmelat ve reçel gibi ürünler ise İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi metropoller başta olmak üzere pek çok ile gönderiliyor.
İşte kooperatife ilham olan tarihi isim
Misyonunu “gıda terörünün önüne geçmek ve tüketicilerin doğal ürünlere ulaşımı sağlamak” olarak belirleyen kooperatifin üretim sürecinde erkekler de kadın girişimcilerin en önemli yardımcıları. Kooperatifin kuruluşuna destek olan isimlerden emekli bankası İlhan Katkat, kadınların bu projeye başlarken 3 Nisan 1930 yılında yapılan seçimlerde Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı seçilen Sadiye Ardahan’dan ilham aldığını söylüyor.
Buğday ve pirinç de Kılıçkayalı kadınların eseri
Kılıçkaya’da bulunan değirmende öğütülen buğdayın yanı sıra bölgede yetişen kepekli pirincin de talep gördüğünü dile getiren köy muhtarı Serken Koptagit ise, “Köyümüzde üretilen domates, fasulye, patlıcan, biber, kavun, karpuz, zeytin, kayısı, şeftali, kiraz, elma ve armut gibi ürünlerin de tamamı doğal yöntemlerle üretiliyor” şeklinde konuşuyor.