Üreticilerin Hazineye ait arazileri 10 yıl süreyle kiralayarak üretim yapabilmesini sağlayan Tebliğ kapsamında ilk etapta 41,5 milyon metrekare alan tarıma açılacak.
Bitkisel üretime uygun topraklarını başta yapılaşma olmak üzere doğal ya da doğal olmayan pek çok nedenle hızla kaybeden Türkiye tarımında bu gidişatı tersine çevirebilecek en önemli potansiyellerden birini atıl durumdaki araziler oluşturuyor. Tarımda değerlendirilebilecek bu alanlar arasında Hazineye ait ve atıl durumdaki araziler önemli bir yer tutuyor.
Hazine arazilerini artı değere çevirmeyi amaçlayan ilk olarak 2018 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği yeniden düzenlendi. 16 Eylül itibariyle yürürlüğe giren yeni Tebliğe göre söz konusu araziler topraksız ya da yeterli toprağı olmayan üreticilere tarımsal amaçlı kullanılmak üzere 10 yıl süreyle kiralanabilecek.
Süreç 6 ilde başlatıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ortaklığında hayata geçirilen proje tarımsal verimliliğin arttırılması ve tarımsal istihdamın desteklenmesini amaçlıyor. İlk etapta 6 ilde başlatılan proje kapsamında ilk olarak Aksaray, Afyonkarahisar, Eskişehir, Konya, Kütahya ve Samsun’da toplam 41,5 milyon metrekare alan üreticilerin kullanımına açılacak.
En fazla 60 dönüm toprağı olan üreticiler faydalanacak
Belirlenen kiralama şartlarına göre üreticiler yalnızca nüfusuna kayıtlı oldukları ya da ikamet ettikleri köy ya da mahallede bulunan Hazineye ait taşınmazlara talip olabilecek. Kiralama başvurusu yapabilecek üreticilerin en fazla 60 dönümlük tarım arazisine sahip olması şartı aranıyor.
Tebliğde, kiralama hakkı verilen “topraksız çiftçi” tanımı, “kiralama konusu Hazineye ait tarım arazisinin bulunduğu il sınırlarında kendisinin ve eşinin toprağı olmayan” üreticileri kapsıyor. “Yeterli toprağı olmayan çiftçi” ise “kiralama konusu Hazineye ait tarım arazisinin bulunduğu il sınırları içinde kendisinin ve eşinin 60 dönümden daha az toprağı olan çiftçi” olarak tanımlanıyor.
Anlaşma şartları neler?
Hak sahiplerine pazarlık usulü kiraya verilecek araziler için ilk yıl tahmini kira bedeli taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 1,5’u olarak belirlendi. Kiraya verme işleminde geçici teminat alınmayacağı belirtilirken, üreticiye kiralanacak tarım arazisi ise toplam 60 dönümden fazla olmayacak; ancak 60 dönümden geniş araziler krokisinde ulaşım yolu gösterilerek 60 dönümü geçmeyecek bölümler halinde kiraya verilebilecek.
10 yıl daha uzatılabilecek
Üreticiler, bu Tebliğ kapsamında yalnızca 1 kez kiralama hakkına sahip olabilecek. 10 yıl olarak belirlenen kiralama süresi, üreticinin yükümlülüklerini yerine getirmesi ve talepte bulunması durumunda yeniden belirlenen bedel üzerinden 10 yıl daha uzatılabilecek. Üretime açılan araziler yeterli talep olmadığı takdirde “topraksız” ve “yeterli toprağı olmayan” üretici tanımını dışındaki gerçek veya tüzel kişilere de kiralanabilecek.