Üreticilerin tarımsal desteklere başvurabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı oluşturma ve kayıt güncelleme işlemlerini 30 Haziran’a kadar yapması gerekiyor.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle olağanüstü koşullarda geçen 2020 yılının ilk yarısının bitmesine sayılı günler kaldı. Önce karantina dönemi ve ardından Haziran başından beri süren normalleşme sürecinin getirdiği kısıtlamaların yanı sıra tarım sektörü son günlerde de üst üste gelen şiddetli yağış ve sel gibi doğal afetlerle boğuşuyor.
Tüm bu koşullara karşın Türkiye’nin dört bir yanında tarımsal üretimin sürekliliği için en çok özveriyi gösteren üreticilerin takviminde yakınlardaki en önemli gün ise 30 Haziran. Üreticilerin tarımsal destekler başta olmak üzere pek çok hizmetten yararlanabilmek için bu tarihe kadar Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki (ÇKS) kayıtlarını güncellemeleri, halihazırda ÇKS’ye kayıtlı olmayanların ise kayıt oluşturması gerekiyor.
Nasıl başvuruluyor?
ÇKS kaydını ilk kez oluşturacak üreticilerin gerekli belgeler olan Çiftçi Kayıt Formu, Boş C Formu, kira kontratı, Muvafakat-1, Muvafakat 2 ve B Formu ile bağlı bulundukları Tarım ve Orman İl veya İlçe Müdürlüğüne en geç 30 Haziran Salı gününe kadar başvurması gerekli. ÇKS kaydı güncellemek için ise Çiftçi Kayıt Formu ve Çiftçi Belgesi ile müracaat yapmak gerekiyor. e-Devlet üzerinden ilgili evraklara ulaşmak ve kayıt sorgulama gibi işlemleri gerçekleştirmek mümkün.
ÇKS kaydı üreticinin ikinci kimlik kartı!
ÇKS’ye kayıtlı olmayan üreticiler mazot/gübre, yem bitkileri, fark ödemesi prim desteklerinin yanı sıra diğer tarımsal destek, teşvik ve hibe projelerine de başvuru yapamıyor. Aynı şekilde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilen düşük faizli kredilerden ve TARSİM ürün sigortalarından yararlanabilmek ve yeni uygulamaya geçen Dijital Tarım Pazarı’na katılabilmek için de ÇKS kaydı zorunlu tutuluyor.