Hafta başından bu yana yaşanan sağanak yağış ve dolu Bursa, Bilecik, Kütahya ve Aksaray’da yüzlerce dönüm tarım arazisine zarar verdi.
Salgın sürecinde üretimin devamlılığını sağlamak için büyük çaba gösteren üreticiler, bugünlerde tüm bu çabalarını deyim yerindeyse boşa düşürecek talihsizliklerle karşı karşıya kalıyor. Talihsizlerin kaynağı ise, mücadele etmenin Covid-19’dan da zorlu, kimi zaman da imkansız olduğu doğal afetler.
Geçtiğimiz hafta Çukurova’da aşırı sıcak ve poyraz nedeniyle narenciye bahçelerinde yaşanan zarar bu süreçte üretime vurulan en sert darbe olmuştu. Haziran ayına girdiğimiz şu günlerde, bu kez de pek çok bölgede etkili olmaya devam eden yağışla hava tarım arazilerinde beklenmedik kayıplara yol açıyor.
Sağanak taşkına, taşkın kayba yol açıyor
Bunların en büyüklerinden biri Bursa’da yaşandı. Bölgede akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış İznik’te yüzlerce dönüm tarım arazisini sular altında bıraktı. Özellikle Çamdibi, Dırazali ve Şerfiye bölgelerinde domates, biber, şeftali gibi ürünler yetiştirilen arazileri etkileyen yağışlar zeytin bahçelerinde de hasara yol açtı.
Sağanak nedeniyle bölgede bulunan dere sularının taşmasıyla tarım arazilerinin yanı sıra tarlalar arasındaki yollarda da yer yer 1 metre yüksekliğinde su birikintileri oluştu. Taşkının dere ağızlarındaki bentlerin kapalı olması nedeniyle yaşandığını söyleyen üreticiler konuyla ilgili olarak Devlet Su İşleri’ne (DSİ) tepkili.
Bentlerin temizlenmesi gerekiyordu
“Derelerdeki sular DSİ kanallarına doluyor. Kanallar almayınca da taşkına neden oluyor” diyen Çamdibi köyü muhtarı Halil Küçüker, “Bu bentlerin temizlenmesi için geçen yıl DSİ’ye yazılı müracaatta bulunduk. Geçtiğimiz Mart ayında gelip temizleyeceklerini söylemişlerdi ama gelmediler” diye konuşuyor.
“DSİ kanallarının tahliyeleri akşam saat 20’de başlamasına rağmen derelerin taşmasıyla kanallar doldu ve tarım arazilerimiz bu duruma geldi” diyen üretici Nihat Çakmak, zarar gören ürünlerin yanı sıra tarladan su tahliyesi için de ekstra yakıt harcaması yapmak zorunda kalacaklarını söylüyor.
Şerbetçiotunun başkenti sular altında kaldı
Bilecik’in şerbetçiotu üretimiyle özdeşleşen Pazaryeri ilçesi de sağanak yağışın vurduğu bir diğer bölge. Şerbetçiotunun yanı sıra fasulye, mısır ve çilek arazilerini de sular altında bırakan taşkınlar Arapdede, Dereköy, Kınık ve Günyurdu bölgelerinde en az 300 dekar tarım arazisine zarar verdi.
Pancar ve mısır sökülüp tekrar ekilmişti
Hafta başından bu yana yaşanan yağışlar iç bölgelerde ise dolu ve zirai don olarak tarımsal üretime zarar veriyor. Mayıs ayındaki don nedeniyle arazilerinden sökülmek zorunda kalan şekerpancarı ve mısırların yeniden ekildiği Altıntaş ilçesinde yeniden etkili olan don afetine karşı Altıntaş Ziraat Odası Başkanı Hikmet Koyak, üretici borçlarının faizsiz olarak yeniden yapılandırılmasını talep ettiklerini söylüyor.
Dolu tarlaları beyaza bürüdü
Zorlu hava koşullarından yalnızca Marmara ve Ege değil İç Anadolu bölgesi de nasibini alıyor. Aksaray’da yaşanan dolu yağışı Eskil ve Eşmekaya ilçelerinde tarım arazilerini adeta beyaza bürüdü. Dolu nedeniyle zarar gören ürünler arasında ayçiçeği, şekerpancarı, arpa ve buğdayın bulunduğu bölgede hasar tespit çalışmaları sürüyor.