tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.5.2020

Kimse olmamış karpuz yemeyecek!

kimse-olmamis-karpuz-yemeyecek2.jpg

Adana’da karpuz hasadının sürdüğü arazilerde, olgunlaşmamış ürünlerin hasat edilip piyasaya sürülmesini engellemek için sıkı bir denetim uygulanıyor.

Sıcak yaz günleri yaklaşırken sulu ve serin karpuzlar çoğu tüketicinin aklında şimdiden düşmeye başladı. Ancak yaz mevsiminde karpuz keyfinin tadını kaçıracak tek bir şey var: Kelek karpuzlar! Yeterli olgunluğa erişmemiş ve lezzetinde illa ki bir şeyler eksik olan bu tip karpuzlarla karşılaşmamak için bu yıl önlemler tarım arazisinden başlıyor.

Ham meyveye geçit yok!

Türkiye’deki üretimin yüzde 22’sini karşılayan Adana’da bugünlerde turfanda karpuz hasadı başladı. “Karpuz kırımı” da denilen bu süreçte ham karpuzların tarladan sökülmesini önlemek için son birkaç yıldır olduğu gibi ekipler oluşturuldu. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odaları ve Adana Karpuzcular Derneği’nin ortaklaşa yaptığı kontrol ve denetimlerde hasat bitene kadar devam edecek.

Doğru hasat eğitimi veriliyor

Hasat edilecek tüm bu karpuzların mümkün olduğunca ideal lezzet ve kıvamda olması hem üreticiyi hem de tüketiciyi ilgilendiriyor. Olgunlaşmamış karpuzların piyasaya arzını engelleyerek her iki tarafında mağduriyetini giderileceğini söyleyen Adana Valisi Mahmut Demirtaş, aynı zamanda üreticilere doğru ve zamanında hasat üzerine eğitimler de verildiğini belirtiyor.

kimse-olmamis-karpuz-yemeyecek3.jpg

Piyasaya 2-2,5 TL’den çıkacak

Adana’da bu yıl 110 bin dekar alanda toplam 800 bin ton karpuz toplanacağı tahmin ediliyor. Erkenci karpuzda dekar başına 3-5, geçci karpuzda ise 8-10 ton verim beklediklerini söyleyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Hasat edilen karpuzların iç piyasaya 2-2,5 TL’den çıkmasını, bölgede hasat arttıkça fiyatların daha da düşmesini bekliyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.