tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.3.2020

Limon ihracatına yasak mı geliyor?

Limon ihracatına yasak mı geliyor?

Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği, koronavirüs salgınıyla birlikte tüketimi hızla artan limonun “İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı” ürünler kapsamına alınacağını duyurdu.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle keskin bir dönüşüme uğrayan sosyal yaşamın yanı sıra tüketici tercihlerinde de değişimler yaşanıyor. Meyve-sebze pazarında bu dönüşümün en net görüldüğü ürünlerin başında artan tüketimle birlikte özelikle büyükşehirlerde fiyat artışları da yaşanan limon geliyor.

Hızla yükselen talebi karşılayabilmek için limonun dış piyasaya çıkışının geçici olarak yasaklanacağı konuşulmaya başladı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (BAİB) üyelerine gönderdiği duyuruda, koronavirüs önlemleri çerçevesinde limonun Ağustos ayına kadar “İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallar” kapsamına alınacağı belirtildi.

4-5 gün süre tanınmalı

Peki yasak resmileştiği noktada ihracat aşamasında olan limonlar ne olacak? “Bazı üyelerimizin şu an sevk için hazırlanmış ürünleri bulunmakta ve yıllardır kendileriyle çalışan müşterilerinden gelmiş olan peşinatları var” diyen BAİB Başkanı Hakkı Bahar, bu nedenle ihracata en az 4-5 gün daha izin verilmesinin ülke itibari için önemli olduğunu söylüyor.

limon-ihracatina-yasak-mi-geliyor2.jpg

Fiyatların arttığı bugünlerde ihracatın ani şekilde kısıtlanmasıyla marketlere taahhütleri olan ihracatçıların zor duruma düşeceğini belirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise, “Ayrıca depolarda fazla malın stokta kalması, Ağustos’ta yeni limon çıktığında üreticinin piyasasını olumsuz etkiler. Bu nedenle, ihracata en azından 15 Nisan’a kadar izin verilmesi ihracatçıyı ve üreticiyi memnun edecek” diye konuşuyor.

Diğer turunçgiller gündemde değil

Halihazırda limon ihracatının kısıtlanması ya da yasaklanmasına dair resmi bir açıklama yapılmış değil. Bugün Resmi Gazete’de acil ihtiyaç bulunan bazı tıbbi cihazlar ihracatı yasaklanan ya izne tabi kılınan ürünler arasında yer aldı. Önümüzdeki günlerde limonun bu listeye eklenmesi beklense de, Hakkı Bahar portakal, mandalina gibi diğer narenciye ürünlerine dair bir karar alınmadığını belirtti.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.