Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği, koronavirüs salgınıyla birlikte tüketimi hızla artan limonun “İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı” ürünler kapsamına alınacağını duyurdu.
Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle keskin bir dönüşüme uğrayan sosyal yaşamın yanı sıra tüketici tercihlerinde de değişimler yaşanıyor. Meyve-sebze pazarında bu dönüşümün en net görüldüğü ürünlerin başında artan tüketimle birlikte özelikle büyükşehirlerde fiyat artışları da yaşanan limon geliyor.
Hızla yükselen talebi karşılayabilmek için limonun dış piyasaya çıkışının geçici olarak yasaklanacağı konuşulmaya başladı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (BAİB) üyelerine gönderdiği duyuruda, koronavirüs önlemleri çerçevesinde limonun Ağustos ayına kadar “İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallar” kapsamına alınacağı belirtildi.
4-5 gün süre tanınmalı
Peki yasak resmileştiği noktada ihracat aşamasında olan limonlar ne olacak? “Bazı üyelerimizin şu an sevk için hazırlanmış ürünleri bulunmakta ve yıllardır kendileriyle çalışan müşterilerinden gelmiş olan peşinatları var” diyen BAİB Başkanı Hakkı Bahar, bu nedenle ihracata en az 4-5 gün daha izin verilmesinin ülke itibari için önemli olduğunu söylüyor.
Fiyatların arttığı bugünlerde ihracatın ani şekilde kısıtlanmasıyla marketlere taahhütleri olan ihracatçıların zor duruma düşeceğini belirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise, “Ayrıca depolarda fazla malın stokta kalması, Ağustos’ta yeni limon çıktığında üreticinin piyasasını olumsuz etkiler. Bu nedenle, ihracata en azından 15 Nisan’a kadar izin verilmesi ihracatçıyı ve üreticiyi memnun edecek” diye konuşuyor.
Diğer turunçgiller gündemde değil
Halihazırda limon ihracatının kısıtlanması ya da yasaklanmasına dair resmi bir açıklama yapılmış değil. Bugün Resmi Gazete’de acil ihtiyaç bulunan bazı tıbbi cihazlar ihracatı yasaklanan ya izne tabi kılınan ürünler arasında yer aldı. Önümüzdeki günlerde limonun bu listeye eklenmesi beklense de, Hakkı Bahar portakal, mandalina gibi diğer narenciye ürünlerine dair bir karar alınmadığını belirtti.