Kütahya-Simav’da kurulan jeotermal enerjili seralarda yetiştirilen salatalıklar İstanbul’dan Antalya’ya kadar pek çok ile pazarlanmaya başladı.
Tarımsal teknolojilerin son yıllarda hız kazanmasıyla birlikte bitkisel üretim pratiklerinde köklü bir dönüşüm yaşanıyor. Ancak geleceğin tarımının nefesinin en yakından hissedildiği alan hiç şüphesiz seracılık. Çok farklı teknolojilerin aynı anda kullanılabildiği ve kontrollü üretim yapılabilen örtü altı alanlar sayesinde pek çok ürün daha önce yetiştirilmediği yepyeni alanları “fethetmeye” başladı.
Isı ve nem düzeylerini tamamen üretici kontrolüne veren “akıllı” seralar bu dönüşümün merkezinde. Jeotermal enerjili seraların sayısının giderek arttığı Türkiye’de de seracılık giderek daha geniş bir alana yayılıyor. Akdeniz başta olmak üzere kıyı kesimlerin ağırlıkta olduğu sebze üretimine artık pek çok bölge ve iklimde rastlamak mümkün.
Jeotermal enerji tarımda değerlendiriliyor
Kütahya’nın Simav ilçesinde kurulan jeotermal enerjili seralarda üretilmeye başlayan salatalıklar bunun en yeni örneği. Kaplıcalarıyla bilinen bölgedeki termal enerji potansiyelini tarımda değerlendirmek için kurulan seralar Çitgöl beldesinde yer alıyor. 16 seradan oluşan ve yaklaşık 130 dekara yayılan örtü altı alanda üretilen salatalıklar bölgenin ekonomisine yepyeni bir boyut katmış durumda.
Hasada kadar tüm işlemler otomatik
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği verdiği proje kapsamında 16 üreticinin salatalık yetiştirdiği akıllı seraların en önemli özelliği topraksız üretimi mümkün kılması. Sulama, gübreleme ve ilaçlama işlemlerinin otomatik olarak yapıldığı seralarda ısı ve nem değerleri de aynı şekilde sensörler sayesinde otomatik olarak belirleniyor.
Dekar başına 15 ton
Dekar başına 15 ton ürün alınan seralarda üretilen salatalıklar iç pazarda geniş bir satış ağı yakalamayı başardı. Çitgöl’de üretilen salatalıkların gönderildiği iller arasında İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa da var. Yetiştirdikleri ürünleri toptan olarak büyükşehirlere pazarladıklarını söyleyen üreticilerden Tuncay Üner, “Tüketiciler tarafından özellikle tercih ediliyoruz” diyor.
Akıllı sera kurmak isteyenlere çağrı
Projeyle birlikte 130 kişiye istihdam sağlandığını söyleyen Çitgöl Belediye Başkanı Güray Güner, akıllı seracılığa yatırım yapmak isteyen tüm girişimcileri bölgeye davet ettiklerini söylüyor. Güner, “Belediye olarak hem her türlü araç ve gereçlerimiz hem de 120 derecelik jeotermal enerjimizle sera yatırımcılarına yardıma hazırız” diye konuşuyor.