tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.2.2020

Fransa’da domatesler virüs tehdidi altında

fransa-da-domatesler-virus-tehdidi-altinda2.jpg

Avrupa’nın en önemli domates ve biber üreticilerinden biri olan Fransa, geçen yıl Türkiye'de de görülen ToBRFV virüsüne karşı alarma geçti.

İlk kez 2014 yılında İsrail’de 6 domates serasında görülen, Ürdün’de raporlandığı 2016 yılından itibaren de Suudi Arabistan, ABD, İtalya dahil olmak üzere pek çok ülkede rastlanan domates kahverengi kırışık meyve virüsü (ToBRFV) bu kez Avrupa’nın batısına sıçradı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de de Antalya’nın Demre ilçesindeki 2 serada da tespit edilen ToBRV, şimdi de Fransa’yı tehdit altına aldı.

Karantina altına alındı

Fransa Tarım Bakanlığı, domates ve biber türlerini hedef alan bu virüsün ülkenin kuzeybatısında bulunan Finistère'deki bir çiftlikte görülmesinin ardından alarma geçti. Fransız yetkililer bölgeyi karantina altına alarak üreticileri tohum, fide ve domatese dokunduktan sonra ellerini yıkamadan başka domateslere dokunmamaları konusunda uyardı.

ToBRV nedir?

Yayılma hızı ve etki alanı çok büyük olan domates kahverengi kırışık meyve virüsüne karşı hala kesin bir mücadele bulunamaması onu diğer bilindik virüslerden ayıran en büyük özelliği. Son 6 yıldır farklı coğrafyalarda domates ve biber stoklarına tehdit oluşturan ToBRFV, meyve cildi üzerinde nekrotik lezyonlara yol açıyor.

fransa-da-domatesler-virus-tehdidi-altinda1.jpg

tarlasera’nın Kasım 2019 sayısında da detaylı olarak ele aldığı ToBRFV, üreticilerin yakından tanıdığı domates mozaik virüsüne (ToMV) benzer özellikler taşıyor. “Tobamovirüs” olarak da anılan ToBRFV, meyvelerde renk değişimi, sarı veya kahverengi leke oluşumuna sebep olarak meyvelerin formunu bozuyor ve tüketime elverişsiz hale getiriyor. Virüsün insan sağlığına herhangi bir zararı olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

İsrail’de tohumculuğa darbe vurmuştu

ToBRFV, ilk ortaya çıktığı ülke olan İsrail’de tohum ticaretine büyük darbe vurmuştu. Uzmanlar, tohumculuk endüstrisi açısından da en önemli tehlikelerden biri olarak görülen virüse karşı etkili bir şekilde önlem alınmazsa, domates ve biber üretimi küresel anlamda sekteye uğrayabileceği uyarısını yapıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.