Avrupa’nın en önemli domates ve biber üreticilerinden biri olan Fransa, geçen yıl Türkiye'de de görülen ToBRFV virüsüne karşı alarma geçti.
İlk kez 2014 yılında İsrail’de 6 domates serasında görülen, Ürdün’de raporlandığı 2016 yılından itibaren de Suudi Arabistan, ABD, İtalya dahil olmak üzere pek çok ülkede rastlanan domates kahverengi kırışık meyve virüsü (ToBRFV) bu kez Avrupa’nın batısına sıçradı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de de Antalya’nın Demre ilçesindeki 2 serada da tespit edilen ToBRV, şimdi de Fransa’yı tehdit altına aldı.
Karantina altına alındı
Fransa Tarım Bakanlığı, domates ve biber türlerini hedef alan bu virüsün ülkenin kuzeybatısında bulunan Finistère'deki bir çiftlikte görülmesinin ardından alarma geçti. Fransız yetkililer bölgeyi karantina altına alarak üreticileri tohum, fide ve domatese dokunduktan sonra ellerini yıkamadan başka domateslere dokunmamaları konusunda uyardı.
ToBRV nedir?
Yayılma hızı ve etki alanı çok büyük olan domates kahverengi kırışık meyve virüsüne karşı hala kesin bir mücadele bulunamaması onu diğer bilindik virüslerden ayıran en büyük özelliği. Son 6 yıldır farklı coğrafyalarda domates ve biber stoklarına tehdit oluşturan ToBRFV, meyve cildi üzerinde nekrotik lezyonlara yol açıyor.
tarlasera’nın Kasım 2019 sayısında da detaylı olarak ele aldığı ToBRFV, üreticilerin yakından tanıdığı domates mozaik virüsüne (ToMV) benzer özellikler taşıyor. “Tobamovirüs” olarak da anılan ToBRFV, meyvelerde renk değişimi, sarı veya kahverengi leke oluşumuna sebep olarak meyvelerin formunu bozuyor ve tüketime elverişsiz hale getiriyor. Virüsün insan sağlığına herhangi bir zararı olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.
İsrail’de tohumculuğa darbe vurmuştu
ToBRFV, ilk ortaya çıktığı ülke olan İsrail’de tohum ticaretine büyük darbe vurmuştu. Uzmanlar, tohumculuk endüstrisi açısından da en önemli tehlikelerden biri olarak görülen virüse karşı etkili bir şekilde önlem alınmazsa, domates ve biber üretimi küresel anlamda sekteye uğrayabileceği uyarısını yapıyor.